НОВИНИ

Къщичката на спирка "Вишнева" няма да бъде ремонтирана поне до края на годината

До края на годината няма да започне ремонтът на емблематичната къщичка на спирка "Вишнева" в столичния квартал Лозенец. Припомняме, че покривът и част от основната конструкция на къщичката горяха в средата на лятото. Сградата е културна ценност и от общината обещаха да я възстановят в автентичния и вид. Какво се случва три месеца след пожара - разказва Боряна Черганова.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
16:45, 30.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

На 19 юли тази година покривът на къщичката на спирка "Вишнева" пламна. Три месеца по-късно все още не е намерен извършителят, не е започнал и обещаният от общината ремонт.

Харалампи Гергинов от Столичен електротранспорт обясни, че има законови процедури, които трябва да се спазят задължително.

"Това, че сме общинска структура не ни позволява да нарушаваме закона. Срокове си има за издаването на визата, срокове си има за издаване на разрешителното за строеж."

За да може да презимува и да изчака административните процедури, къщичката е покрита е обезопасена. Но всичко това е временно решение.

Иво Василев, Столичен електротранспорт: Обезопасена е доста добре против влизане на външни лица, против дъжд отгоре е сложено временно покривало, доколкото може да се обезопаси в една гора. Голяма част от пътя е изминат, утре, краят на месеца е срокът, в който фирмата, която проектира реконструкцията и възстановяването трябва да е готова със своя проект, който след това вече ще се съгласува и след съгласуването му се обявява конкурс за избор на фирма, която ще извърши строително-монтажните работи.

До края на годината се очаква да бъде избрана фирмата, която ще възстанови автентичния вид на сградата. Тя трябва да е лицензирана за проекти на сгради, които са паметници на културата. Всичко това също ще трябва да е съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство. По предварителни сметки ремонтът ще струва не по-малко от 50 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София индипендънт представя: Кризата през погледа на киното
"София индипендънт" представя: Кризата през погледа на киното
Актьорът Кевин Спейси призна, че е гей
Актьорът Кевин Спейси призна, че е гей