НОВИНИ

КСНС с 10 мерки срещу киберпрестъпността

В последно време България е обект на интензивни кибератаки. Това е заключение на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Участниците единодушно очертаха мерките, които трябва да се предприемат, за да се гарантира киберсигурността - нормативно и финансово. Обсъдиха и възможностите за защита и противодействие при кибератаки.

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:47, 14.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Киберпространството предоставя неограничени възможности за развитие, но и поражда нови рискове. Участниците в съвета се обединиха, че сигурността във виртуалното пространство ще става все по-важна с развитието на технологиите и въвеждането на електронното управление. От изнесената информация става ясно, че в последно време у нас са зачестили киберзаплахите. В същото време обаче масово се използват остарели компютри, а експертният и отговорен персонал в държавната администрация не е достатъчно обучен. Президентът припомни хакерските атаки по време изборите миналата година, които блокираха сайтовете на редица институции, свързани с вота.

Росен Плевнелиев - президент: "Установени са случаи на кибератаки срещу български банки, летища и други елементи от критичната инфраструктура. Регистрирано е изтичане на голям брой лични данни на български и чуждестранни граждани".

За да се защити страната от този вид предизвикателства, членовете на Консултативния съвет набелязаха 10 препоръки, които парламентът и правителството трябва да изпълнят. Сред тях - приоритетно да бъдат приети законодателни промени, които да осигурят създаването на Държавна агенция "Електронно управление", също да бъдат осигурени средства за увеличаване на експертите по киберсигурност в министерствата и службите, както и да се осигурят технологии за превенция и противодействие на киберзаплахи.

Росен Плевнелиев: "Министерският съвет приоритетно да приеме Националната стратегия за киберсигурност „Кибер устойчива България 2020", след анализ на предложенията от широкото обществено обсъждане".

След съвета премиерът Борисов увери, че правителството ще се постарае максимално адекватно да отговори на този вид заплахи.

Бойко Борисов - министър-председател: "Мерките никога не могат да бъдат достатъчни в тази сфера, защото първо революцията в информационните технологии е такава, че всеки ден се намира и адекватна хакерска атака по тях".

Михаил Миков отново повтори, че темата не е интересна за широката аудитория. Смята обаче, че изпълнителната власт има много работа по киберсигурността.

Михаил Миков - председател на ПГ на "БСП-лява България": "Има много проблеми, въпросът е доколко ресурсно те могат да бъдат осигурени, включително и като човешки фактор".

Според Станислав Станилов от Атака, пред Консултативния съвет са изнесени много интересни данни и даде конкретен пример.

Станислав Станилов - зам.-председател на ПГ на Атака: "Има, спуснати са спящи вируси, които сега може да стоят в нашите компютри и в един момент се събуждат, и които не могат да бъдат хванати по никакъв начин".

Другите участници в съвета не направиха коментар пред журналистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европарламентът гледа директивата за данните на пасажерите
Европарламентът гледа директивата за данните на пасажерите
Борисов притеснен за ситуацията с мигрантите
Борисов притеснен за ситуацията с мигрантите