НОВИНИ

КТ "Подкрепа": Определението за енергийно бедни хора да се разшири

Хората, които няма да могат да плащат сметките си за ток след либерализиране на енергийния пазар, са двойно повече от изчисленията на енергийното министерство, твърдят от КТ "Подкрепа". От енергийното министерство подканиха организацията да предостави данните си, така че да се получи реална дискусия по проблема. Определението за енергийно бедни хора трябва да се разшири, категорични са от синдикалната организация "Подкрепа".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:15, 08.06.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Ваня Григорова, експерт КТ "Подкрепа": 34.2% от българското население живее в риск от бедност, което означава, че тези хора, не могат да си плащат комуналните сметки, не могат да поддържат дома си топъл и не могат да покриват жизнените си нужди.

Според министъра на енергетиката, енергийно бедните в България в началото на годината са 30% ,в края на май вече са 14% или 1,1 млн. души

Почти 1,5 млн. души остават извън полезрението на правителствените мерки за защита на енергийно бедните.

Изчисленията на "Подкрепа" показвали, че много бедните хора всъщност са 2,6 милиона. Най-голяма е групата на пенсионерите с пенсии под 300 лева, на работещите с ниски заплати и на хората, които нямат никакъв доход.

От "Подкрепа" признават, че все пак сметките им може да са с отклонения, защото доставчиците на ток отказали да им дадат данни. От енергото отрекоха. От министерството на енергетиката обясниха, че очевидно ситуацията се нуждае от допълнителни разяснения.

Николай Николов, зам.-министър на икономиката: Изяснихме, че групата уязвими потребители, по критериите, на които трябва да отговарят са 14% от българското население или около 500 хил. лица и семейства.

Най-уязвимите клиенти ще получават и помощи за отопление и в допълнение енергийната помощ.

Помощта ще се състои в по-евтин ток с 30%, но няма да има поевтиняване на цените за пренос, достъп и зелен ток.

Николай Николов, зам.-министър на енергетиката: Нашите разчети се базират изцяло на международния опит, работили сме и с ЕК и със Световната банка по този въпрос, и считаме, че посочените киловатчасове са достатъчни.

По-евтиният ток за бедните ще важи само за пет години. След това хората ще трябва да са станали достатъчно пестеливи, за да се справят и сами.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата даде пари да се оправи пътя към Северната тангента
Държавата даде пари да се оправи пътя към Северната тангента
Глоби за хора, които хранят бездомни кучета
Глоби за хора, които хранят бездомни кучета