НОВИНИ

КТ "Подкрепа" ще настоява за 75% по-високо заплащане на нощен труд в почивни дни

КТ "Подкрепа" започва подписка с три основни искания, за които ще настоява пред правителството. Това заяви в студиото на "Още от деня" икономическият съветник към синдиката Ваня Григорова. Исканията са свързани със заплащането на нощния труд и организацията на работния процес.

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 25.09.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа": На конфедеративен съвет на КТ "Подкрепа" беше взето решение за подписка с три искания. Първото е обвързване на нощния труд с минималната работна заплата. Настояваме и сумираното изчисляване на работното време или работата по график, да е приложимо само и единствено за бизнес процеси с непрекъсваем цикъл. Където имаме труд на продавачи, на работници в туристическия сектор, в шивашката промишленост, там не би трябвало да се прилага този тип организация на работа. На трето място, ще настояваме да се заплаща извънредния труд адекватно - 75% повече през почивни дни и 100% повече през официални почивни дни. Това са трите искания, с които ще настояваме пред правителството.

Ваня Григорова коментира и настояването на синдиката минималната работна заплата у нас да достигне 1000 лв.

Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа": Ние все още смятаме, че ръстът на заплатата трябва да бъде много по-интензивен. Появи се въпросът това означава ли, че останалите заплати ще се доближат до минималната - не би трябвало. Единственият механизъм на правилото за увеличаване на заплащането е именно минималната работна заплата. Ние като синдикат на национално ниво можем да искаме по-ускорено увеличение.

И още - ще се изплащат ли болнични на работниците в първите дни от заболяването, вижте целия разговор с Ваня Григорова във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК приветства избирането на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор
ЕК приветства избирането на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор
Британският парламент отново се събра на заседание
Британският парламент отново се събра на заседание