Куба е в траур. Много прояви в страната бяха отменени заради смъртта на Фидел Кастро. От различни места по света продължават да идват противоречиви реакции. Докато симпатизантите на лидера на кубинската революция скърбят, в Маями - противниците му продължават да празнуват.

Знамената в Куба са спуснати, празненствата са отменени, забранена е продажбата на алкохол, вестниците се печатат само в черен цвят.

В продължение на 9 дни Куба ще скърби за лидера на Кубинската революция. Паметта му ще бъде почетена с различни масови прояви. В Хаванския университет, където е учил Кастро, студенти развяваха кубински знамена и скандираха "Да живее Фидел и да живее Раул".

Огромни митинги са планирани на Площада на революцията в Хавана.


В Маями, обаче, настроението е съвсем различно. Там втори ден продължават да празнуват смъртта на Кастро. Тържества има и на много други места в Съединените щати.

- Надявам се на много промени. Молим се и се надяваме на политически промени.

Противоречиви реакции предизвика смъртта на Кастро и сред туристите в Куба. Някои не крият разочарованието си, че новината е променила плановете им.

- Дойдохме в Куба заради музиката и танците. Само заради това. А сега няма да има танци цяла седмица. Ще имаме една тиха и спокойна ваканция.

Урната с праха на Фидел Кастро ще обикаля Куба до 4 декември, когато ще бъде погребението.

© БТА