Тежката икономическа криза в Куба принуди местните власти да вземат решение за ограничаване на продажбите на някои храни.

Кубинците ще могат да купуват ограничени количества пилешко, яйца, фасул, грах, сапун и други основни продукти. Целта е държавата да се справи с недостига от основни хранителни стоки и презапасяването.

Куба внася около 60-70 % от храните. Годишно това ѝ струва повече от 2 милиарда долара. През последните месеци от магазините все по-често започнаха да изчезват, за дни или за седмици, някои стоки.

Министърът на вътрешната търговия Бетси Диас Веласкес обвини за създалата се ситуацията американското търговско ембарго.

Бетси Диас Веласкес, министър на вътрешната търговия: Зависим от вноса от Съединените щати. Това означава, че трябва да търсим алтернативи.

Магазините за хранителни стоки в Куба са държавни. Всеки кубинец има купонна книжка, която му дава право да купи малки количества основни стоки. Въпреки това периодически има недостиг на някои продукти.

Алина Рамирес, местна жителка: Кубинците са свикнали да преодоляват трудности. Нещата се влошиха, но това е нормално.

Хората, които разполагат с достатъчно пари, могат да купуват повече от стоките в списъка на "свободни" цени.

Решението на кубинското правителство за нормиране на някои продукти не означава, че те ще бъдат включени в т. нар. купонни книжки, въведени през 1962 г.