НОВИНИ

Куба забрани със закон паметници на Фидел Кастро и улици на негово име

Кубинският парламент прие закон, който регламентира използването на името и изображението на Фидел Кастро, който почина на 25 ноември на 90-годишна възраст.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:56, 27.12.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
куба забрани закон паметници фидел кастро улици негово име

"Като израз на волята и политическата етика, които винаги са били присъщи на Фидел, се забранява използването на името му в наименованието на институции, площади, паркове, улици, пътища и други обществени места, както и във всички видове награди, почетни звания или заслуги", се посочва в документа.

Съгласно последната воля на Фидел Кастро, законът забранява също така използването на образа му в паметници, бюстове, статуи, възпоменателни плочи и така нататък. Освен това документът налага забрана на споменаването на команданте, когато става дума за "търговски марки или други отличителни знаци, домейни, за търговски или рекламни цели. "

В същото време законът позволява използването на името на водача на Кубинската революция в наименованието на организации, които може да бъдат създадени "за изучаване и разпространение на неговите идеи и дела."

Не е забранено и на дейците на културата да черпят вдъхновение от образа на Фидел Кастро и да използват името или изображението му в своето творчество - в литературата, музиката, танца, киното, живописта и приложното изкуство. Разрешено е и използване на името на Фидел Кастро и негови снимки, направени по време на революционната му дейност, по време време на обществени мероприятия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В БЧК разпределят средствата, събрани в помощ на Хитрино
В БЧК разпределят средствата, събрани в помощ на Хитрино
Русия обвини България за изпращане на нелегални боеприпаси в Сирия
Русия обвини България за изпращане на нелегални боеприпаси в Сирия