Куба разреши на седмина дисиденти еднократно пътуване в чужбина, дни преди посещението на Барак Обама в Хавана.

Очаква се американският президент да посети Куба на 21 и 22 март.Обама беше поискал да се срещне с кубински дисиденти по време на визитата , но засега това не е предвидено.Критиците на отварянето му към бившия враг от Студената война смятат,че Обама е получил твърде малко в замяна на възстановяването на дипломатическите връзки през декемри 2014 година. Тогава Хавана освободи 53 души, смятани от Вашингтон за политически затворници, но продължи с арестите.

Сега седмина опозиционери на режима на Кастро получиха разрешение да пътуват в чужбина. Те изтърпяват наказанието си извън затвора , под гаранция и ще продължат да са в същото положение след като се върнат в родината си. На четирима други тази възможност е била отказана.Дисидентите са били повикани в кубинското министерство на вътрешните работи.

" Изглежда това е някакъв вид подарък, който искат да поднесат на Обам, но в действителност няма нищо конкретно, защото когато се върнем обратно, попадаме отново в юридическия лабиринт", каза един от дисидентите Марта БеатрисРоке.

Според кубинската комисия за човешки права и национално помирение, над 700 души са били задържани за кратко всеки месец от 2015 година.

Хавана смята за опоненти, млацинство , което е загубило легитимността си като е приело индиректно финансиране от американското правителство.

11 дисиденти са част от задържаните 75 души по време на така наречената "Черна пролет" , през март 2003 година. Тогава кубинското правителство арестува хората по обвинение ,че са агенти на САЩ и им издаде многогодишни присъди лишаване от свобода.Много от арестуваните са работили за така наречения проект Варела -гражданска инициатива от 1998 година за реформи в Куба, на името на религиозния лидер Феликс Варела. С посредничеството на кубинската католическа църква и Испания, всички 75 затворници бяха освободени при условие , че напуснат Куба. 11 обаче отказаха и останаха в родината си. Те изтърпяват присъдите си, които са от 18 до 25 години, извън затвора, при определени условия.

Хосе Даниел Ферер е от тези, на които пътуване извън Куба не беше разрешено. Той е председател на Патриотичния съюз на Куба,който наброява 3 000 членове.Това го прави най-голямата дисидентска група в Куба. Ферер казва, че "според режима седмината се държат добре, а четиримата не, нещо което ние отричаме".

Хавана не коментира въпроси, свързани с правосъдието.

През 2003 година Европейският съюз наложи санкции на Куба заради нарушаването на човешките права. Санкциите бяха отменени през 2008 година.