Асистент на 4 лапи помага на 5-годишно момче да проходи и проговори. Моцарт е първото куче в България, обучено да асистира на деца с двигателни проблеми. Въпреки че още не живее при новия си стопанин, кучето го стимулира да стъпва по-уверено и да произнася цели думи.

Николай се ражда преждевременно с детска церебрална парализа. Болестта е засегнала всичките му крайници.

Николета Георгиева - майка на Николай: По принцип такива дечица нямат много голяма перспектива - поне според нашите водещи специалисти. Според това, което съм проучвала обаче не е съвсем така. Детето е ментално сърханено и се старае изпълнява всичко, което му бъде наредено.

За да помогне на сина си да проходи, търси съдействие от фондация "Очи на 4 лапи", където обучават кучета асистенти на хора двигателни проблеми. Моцарт и Николай се срещат преди около 5 месеца. И макар че още не живеят заедно кучето вече му е помогнало.

Николета Георгиева - майка на Николай: Той и преди това ходеше за ръчички, но за две. А сега с кучето прехвърля тежестта върху дръжчицата. И се надявам да започне да може да балансира тялото си за една ръчичка държейки се.

Моцарт стимулира Николай и да произнася цели думи.

Николета Георгиева - майка на Николай: Казва му тейк, което е да вземе нещо. Интересното е, че кучето го разбира, защото нали неговите думи не са точни и ясни, като нашите.

Кучето е обучено да отваря врати, може да носи вещи, храна от хладилника. Помага при събличането и обличането на стопанина си.

Мартина Маринова - главен инструктор във фондация "Очи на 4 лапи": Когато са навън те придружават човека. Ако той ходи с инвалидна количка или патерици-те просто ходят до него.

Обучението продължава около 2 години. До момента у нас са дипломирани 3 кучета асистенти. А желаещите да ползват услугата са много.

Албена Алексиева - председател на фондация "Очи на 4 лапи": "Ние работим през родителите, когато става въпрос за децата. А когато става въпрос за възрастни хора ние работим директно с тях. Така, че ние в момента се чудим на кого да дадем приоритет.

Николай и Моцарт ще заживеят заедно след по-малко от месец.Скоро и кучето Мисия ще подкрепя нови си стопанин. Асистентите на 4 лапи могат да работят между осем и 10 години.