Кучета от общинския приют в Пловдив ще дефилират в центъра на града с надеждата да намерят бъдещите си стопани. Инициативата за осиновяване на бездомните животни се провежда за поредна година от Зооветеринарния комплекс и общината с помощта на доброволци.

Пловдив

Ревюто, в което ще участват част от животните, ще се проведе в събота в Цар Сименовата градина. В момента се търси дом на 85 кучета. Благодарение на предишни кампании, много от обитателите на приюта вече имат стопани.

Георги Божев, директор на ОП „Зооветеринарен комплекс“- Пловдив: За тази година смея да твърдя, че от всичките обработени 460 кучета една трета от тях намериха своя нов дом.
Д-р Веселин Бекирски, управител на общинския приют: Кучетата лесно привикват към нов стопанин, особено нашите безстопанствените, защото те жадуват за любов, за тях стопанина не е нов, той е първи.

Кампаниите се провеждат с помощта на доброволци, които всяка седмица посещават приюта и се грижат за животните.

Иванка Сабакова, доброволец в Зооветеринарния комплекс: Важно е да няма бездомни животни, модела на поведение е необходимо да бъде сменен. Винаги е добре дошло поне в едно семейство да има поне едно куче.

Д-р Костадин Шанков, председател на Пловдивското киноложко дружество: Когато искаш да имаш домашен любимец за топлота и любовта към който да насочиш, това може да стане куче от приюта или едно бездомно животно. Когато искаш да развъждаш елитни чистокръвни животни и да се състезаваш с тях, това вече е друг въпрос и ние можем да помогнем.

Животните от приюта са кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени. Техните нови стопани ще бъдат освободени и от такса за притежаване на куче.