НОВИНИ

Шефът на Apple отговори на ФБР

Шефът на Apple Тим Кук защити решението на компанията да откаже достъп на ФБР до телефона, принадлежал на един от стрелците в Сан Бернардино.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
10:22, 25.02.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
шефът apple отговори фбр

Според Кук подчинението на съдебната заповед би било лошо за Америка. Съответният телефон е бил на Ризуан Фарук, който вдъхновен от идеологията на Ислямска държава заедно със съпругата си уби 14 души и рани още 22-ма. Apple получи съдебна заповед за достъп до криптирана информация от смартфона.

В отговор от компанията обявиха, че това е все едно да искат да хакнат собственото си устройство. Междувременно от Apple готвят подобрения в смартофните си, които ще направят невъзможно проникването в тях по методът, предложен от ФБР. Случаят породи дебат за ролята на мобилните технологии в разследванията на органите на реда.

Тим Кук - изпълнителен директор на Applе: "Този случай не касае един телефон, а бъдещето. Това, което е заложено тук е дали правителството може да задължи Applе да напише софтуер, който според нас би направил стотици милиони клиенти по целия свят и в Съединените щати уязвими. Единственият начин да изпълним заповедта е да напишем софтуер, който е равностоен на рак. Никога не бихме създали такова нещо."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Вътрешните министри от ЕС обсъждат мигрантската криза
​Вътрешните министри от ЕС обсъждат мигрантската криза
Окончателно: Парламентът разреши и военни да охраняват границата
Окончателно: Парламентът разреши и военни да охраняват границата