НОВИНИ

Кукерски празник в карловското село Климент

Над 100 кукери прогониха злото и предизвестиха идването на пролетта в карловското село Климент. За първа година в празника се включи отделна група от деца до 5 годишна възраст, а туристи от цялата страна имаха възможност да се потопят в обичаите характерни за селото на този ден.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
21:28, 13.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Сирни Заговезни е най-почитания празник за жителите на Климент, известен е още като Старчовден, защото някога в Розовата долина са наричали кукерите старци. Танците, които се изпълняват , кукерите са наследили от техните предци и са съпътствани с песни за здраве и плодородие. Костюмите са характерни, а най-отличителното в тях е маската, която е изработена от цветя, защото предвещава пролетта

Мано Манов - кмет на с. Климент: Маските са украсени с купул цветя и вещаят добра реколта за маслодайната роза, на кръста носим разноцветни прашки с тежки пискюли и благопожеланието е както са тежки пискюлите тъй да са тежки житата по класовете.

Най-голямата атракция по време на празника бяха най-малките кукери, които зарадваха всички присъстващи. Туристи от различни краище на България имаха възможност да се облекат в местните кукерски костюми и да научат повече за традициите в селото на този ден

Виктор Петров: Изключителни емоции получаваш при досега с тези дрехи... те носят реално историята на Климент и на България.

Васил Владимиров: Това се едни прекрасни традиции, които ако може да се запазят още толкова години колкото се празнуват ще бъде прекрасно, защото вече традиции няма нали в повечето случаи, ако има някаква традиция тя е променена или изчезнала.

Гостите опитаха от домашно приготвени местни ястия и възпроизведоха традиционния обичай хамкане на халва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу изграждане на мини-ВЕЦ край луковитско село
Протест срещу изграждане на мини-ВЕЦ край луковитско село
Избори за кмет в две села на Кърджалийска област
Избори за кмет в две села на Кърджалийска област