НОВИНИ

17-и Международен маскараден фестивал „Кукерландия" в Ямбол

В Ямбол започна Международният маскараден фестивал „Кукерландия", който се провежда за 17 път. До края на седмицата градът ще бъде огласен от звъна на хиляди маскирани, които ще гонят злото и ще пресъздават традиците на маскарадните игри от всички краища на страната. Във фестивала участват и групи от Молдова, Русия, Румъния, Турция, Македония и Сърбия. Организатори на „Кукерландия" са общините Ямбол и Тунджа.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
06:44, 26.02.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Карнавално шествие на кукери и маскирани постави началото на Международния маскараден фестивал. Малки и големи кукери огласиха града с хлопките си, за да оповестят, че Ямбол отново се превръща в Кукерландия. Най-атрактивната част от шествието бяха гиганските маски, които са запазена марка на фестивала и всяка година към тях се добавят нови. Техният автор черпи вдъхновение от автентични маски на кукери.

Таня Косева, художник: То е донякъде удоволствие на базата на това, което съществува да създаваш нови проекти, така че не изпитвам особено затруднение, даже в голяма степен е и приятно.

Част от атракциите при откриването на „Кукерландия" беше и възставка на обичая „Сирни Заговезни". С него са свързани кукерските празници в региона.

Динка Ангелова, етнограф: В Ямболско кукерите по традиция играят в седмицата между Местни и Сирни Заговезни или в понеделник след Сирни Заговезни, т. нар. Кукеровден. И тъй като в „Кукерландия" представяме кукерските обичаи и местните ямболски групи представят точно този обичай, показваме възстановка на Сирни Заговезни. Този празник е тясно свързан с кукерските игри.

Кулминацията на „Кукерландия" е състезателното дефиле, което се провежда в два дни заради рекордния брой участници. В маскарадния фестивал ще се включат 63 групи. 16 от тях идват за първи път в Ямбол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките фермери обсъждат резултата от преговорите с премиера Ципрас
Гръцките фермери обсъждат резултата от преговорите с премиера Ципрас
Борисов коментира от Израел и спора между еколози и жители на Банско
Борисов коментира от Израел и спора между еколози и жители на Банско