На различни места по света днес ще бъде отбелязана 100-годишнината от края на Първата световна война. Кулминацията на тържествата е в Париж - с възпоменателна церемония пред Триумфалната арка. Във френската столица се събират държавни и правителствени лидери и представители на над 80 страни. Сред тях са президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел. На тържественото събитие ще присъства и българският президент Румен Радев.

Репортаж от Париж на специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Примирието, с което се слага край на Първата световна война е подписано на днешния ден преди 100 години - на 11.11 1918 г. точно в 11:11 ч. Церемонията ще започне с преглед на военните части. Ученици ще четат писма, писани от войници на 11 ноември 1918 г. Слово пред гостите ще произнесе френският президент Еманюел Макрон.

След това, заедно с учениците ще запали пламъка на вечния огън . Младежите ще оформят символична верига, която ще достигне до високопоставените гости, които също ще се включат. Всеки ще постави ръка върху рамото на човека до себе си. Президентът Макрон ще поднесе венец на Гроба на незнайния воин. С минута мълчание ще бъде почетена паметта на всички загинали.

В Първата световна война са мобилизирани 70 милиона войници по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите на Първата световна война са близо 15 милиона, сред които 115 000 български войници и офицери.

След възпоменателната церемония част от участници ще се включиха в Парижкия форум на мира. Целта на събитието, което се повежда за първи път е да насърчи международното сътрудничество и подобряването на управлението.

Предвидено е на най- високо ниво да бъдат обсъдени актуални теми, свързани с мира и сигурността, околната среда, икономическото развитие, новите технологии. Президентът Румен Радев ще направи изказване за потенциала на новите технологии като фактор за задълбочаване на политическия диалог , икономическия растеж и социалното сближаване.

Париж събра световни лидери за годишнината от края на Първата световна война

Париж събра световни лидери за годишнината от края на Първата световна война

Париж събира десетки световни лидери за честването на 100-годишнината от края на Първата световна война. Сред тях са президентите на САЩ и Русия и кан...