НОВИНИ

Културни институции положиха венци пред паметника на Паисий Хилендарски

Работещите в Националния литературен музей и Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методи" отбелязаха Деня на народните будители като положиха цветя пред паметника на Паисий Хилендарски. Честванията ще продължат през целия ден. Чуйте повече в прякото включване на Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
12:20, 01.11.2017
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Честванията започнаха още вчера с различни литературни четения, а малко по-късно дойдоха и студенти от Националното представителство на студентите.

Любомир Георгиев - Национална библиотека: Книгата на Хилендарския монах е ключова за нашето национално съзнание и осъзнаване. Преди около век и половина през 1871г. проф. Марин Дринов публикува своята статия "Отец Паисий", неговото време, неговата история и учениците му, която за дълго налага представата, че епохата на българското възраждане започва именно с написването на този Паисиев труд.
Румен Радев - президент на Република България - Кое сродява светецът, писателят, артистът, даскалът, революционера, просветителят? В съзнанието на българина това е будителството. В други езици такава дума даже не съществува.Будителят не е интелектуалец по европейски образец, той е българска духовна категория. Човек,който се разпознава по светлината, с която озарява околните, с талант, с доблест, с мъдрост и отдаденост.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванаха контрабандни парфюми и облекла на „Дунав мост”
Хванаха контрабандни парфюми и облекла на „Дунав мост”
Учени от БАН излязоха на протест
Учени от БАН излязоха на протест