НОВИНИ

Културно информационните центрове в София не работят в почивните дни [Обновена]

Сега продължаваме с една тема, важна за столицата като културна дестинация. Оказва се, че туристическите информационни центрове в София не работят в събота и неделя. Сега само един от трите информационни центрове, които се намират на територията на Столична община работи в събота и неделя. Това е Читалнята. Но достатъчен ли е, за да обслужи всички туристи в почивните дни?

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
08:50, 08.07.2017
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Културно информационния център, който се намира в подлеза на Софийския университет работи само през седмицата. Със същото работно време е и вторият информационен център в подлеза на "Сердика". В студиото на По света и у нас" зам. кмета на Столична община Тодор Чобанов заяви, че от септември двата информационни центъра ще заработят по нов график.

;

доц. д-р Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община: От есента предстои и двата най-големи туристически информационни центъра да заработят и те на седемдневна седмица, за да можем да напътваме всички гости през уикендите. Можем да казваме, че се подготвят много сериозни мерки за разширяване на информационната система в града, защото София все повече и повече се превръща в туристически град и нашите гости трябва да имат всички възможни удобства.

Софиянци подкрепят идеята информационните центрове да работят всеки ден най-вече в събота и неделя.

Ваня : Ами то е повече от ясно. Точно тогава би трябвало да работят, трябва да е съобразено с действителността. След като има туристи трябва да има и информационни центрове. Не знам поради каква причина решават така.
Михайл: Аз мисля, че това е едно от малкото неща, които ни куцат най-вероятно, тъй като според мен има доста други неща, които са много по-сериозни, така че това е може би капка в морето на нещата, които не ги правим , както трябва.
Михайл: Налагало ми се е, когато ходя някъде в провинцията, тогава забелязвам, че примерно едно време имаше едни с печати като се ходи някъде и те като не работят събота и неделя не можеш да си сложиш печат.
;

В същото време има ентусиасти, които развеждат безплатно туристите из забележителностите на София, всеки ден. Тяхната неправителствена организация се нарича Free Sofia Tur и в нея се включват млади и будни хора, които признават, че това им доставя истинско удоволствие.

Алиса Атанасова - гид на Free Sofia Tur: Аз лично обожават София. Аз съм родена и израснала тук и за мен е удоволствие да представя на хората своя град и да ги направя част от него, така че да си тръгнат с хубави впечатления и когато се чува името на България да се чува с хубаво.
;

Обиколката започна от Съдебната палата. Гидовете развеждат туристите през най-известните забележителности на София. "Света Неделя", статуята на София, продължават покрай джамията, Музея за история на София, Ларгото. По време на обиколката постоянно се присъединяват още хора.

Алиса Атанасова - гид на Free Sofia Tur: ...и разбират, че всъщност много малко знаят за София...
;

Гидовете от Free Sofia Tur признават, че няма ден, в които да отидат на Съдебната палата и да няма туристи, дори през зимата. В почивните дни има повече екскурзоводи на смяна, за да могат да поемат големия наплив от туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Максималните температури днес ще достигнат 30-35 градуса
Максималните температури днес ще достигнат 30-35 градуса
България ще е домакин на Олимпиадата по шах за незрящи през 2018 г.
България ще е домакин на Олимпиадата по шах за незрящи през 2018 г.