НОВИНИ

Кунева: ​Парите за висше образование няма да намаляват

Според министър Кунева промяна на Закона за висшето образование ще позволи финансирането на университетите да става при по-голяма дисциплина. По новия закон се въвежда група на приоритетни направления и защитени специалности. Там ще се подготвят кадри, от които пазара на труда има нужда.

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:55, 23.02.2016
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Повече пари за университетите "отличници", тоест онези, чиито студенти се реализират на пазара на труда и то по специалността си. Това се предвижда в новоприетия Закон за висшето образование. В момента около 1/3 от студентите в България завършват икономика и администрация. Толкова са и студентите в направленията, свързани с технически, инженерни и природни науки. Оказва се, оттам идват сериозни дисбаланси на пазара на труда. Предлагането не задоволява търсенето.

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката: Крайно време е университетите в България да спрат да произвеждат кадри, които след това нямат реализация.
Николай Денков, заместник-министър на образованието и науката: Академичните ръководства на университетите сами да решат от кои специалности и професионални направления трябва да се лишат, а кои да развият.

За целта ще се съставят два списъка. Първият включва приоритетните направления. Това са онези специалности, от които има нужда на пазара на труда, а същевременно малко кандидат-студенти се насочват натам. В списъка са специалности като педагогика, математика, информатика, компютърни, физически и химически науки.

Николай Денков, заместник-министър на образованието и науката: За тези приоритетни направления ще бъде предвидено допълнително финансиране, което ще позволи на висшите училища от една страна да отварят такива приоритетни направления. И от друга страна ще им позволи да проведат по-гъвкава политика за отпускане на стипендии и намаляване на такси.

Новият проект студентски стипендии с европейско финансиране вече е насочен само към приоритетните професионални направления.

Николай Денков, заместник-министър на образованието и науката: Максималният размер на стипендията съответства на максималния размер по българското законодателство. В момента това е 120 лева.

Вторият списък на МОН ще е като "червената книга" на образованието, тоест ще включва защитени специалности. За изготвянето му участие ще вземат и работодателите. Тук влизат екзотичните филологии като японската например. От тях също има остра нужда, но в по-малки количества.

Какви промени предвиждат още от МОН в административното устройство на университетите четете вижте ТУК!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени във висшето образование
Промени във висшето образование
Бизнесът губи по 423 часа да плати данъци
Бизнесът губи по 423 часа да плати данъци