НОВИНИ

Кунева представи концепцията за управление на просветното министерство

Ще стане ли Меглена Кунева образователен министър? Отговорът на този въпрос ще получим утре, когато кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в пленарната зала. Днес Кунева беше изслушана от парламентарните групи на управляващото мнозинство.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:00, 02.02.2016
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Меглена Кунева - вицепремиер: "Аз мога да направя това, което е в моите ръце - това е да отговоря на всички въпроси, да кажа как виждам нещата в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Предпочитам по-малко да кажа, повече да направя. Наистина това е една изключително важна и чувствителна сфера за всички и сфера, от която наистина България може да отскочи много напред. Надявам се, че това ще се случи. За мен е важна политиката, а какво ще решат парламентарните групи, наистина е тяхна работа".

Цвета Караянчева - ГЕРБ:
"Имахме възможност да се запознаем с концепцията на госпожа Кунева за образователното министерство. Удовлетворени сме от това, което тя каза. Утре в пленарна зала ние ще подкрепим единствената кандидатура в лицето на госпожа Кунева, предложена от РБ и входирано в НС от министър-председателя. Надявам се, че с помощта и на колегите, надявам се, че ще се справи".

Мариана Тодорова - АБВ: "Парламентарната група на АБВ не подкрепя кандидатурата на госпожа Кунева за министър на образованието и науката, тъй като считаме, че ѝ липсва професионална подготовка за работа със системата. Виждаме, че обществото е доста разтревожено от дебата, който тече в момента за учебните програми и учебното съдържание и считаме, че е необходим специалист, който има поглед върху системата".

Валери Симеонов - съпредседател на ПГ на ПФ: "Взехме единодушно решение. Всички бяха на едно мнение и нашето решение е да не подкрепим кандидатурата на госпожа Кунева за поста министър на образованието".

- С какви аргументи?

Валери Симеонов: "Ами най-общо аргументът е един и е изключително сериозен. Той е, че госпожа Кунева не се ползва от подкрепата на нашите избиратели, на патриотично ориентираните избиратели".

Красимира Ковачка - съпредседател на ПГ на БДЦ: "Госпожа Кунева ще получи доверието на политическа партия Български демократичен център, която представлява 8 народни представители в парламентарната група".

Светлин Танчев - съпредседател на ПГ на БДЦ: "За останалата част от парламентарната група госпожа Кунева не беше достатъчно убедителна в това, че наистина не би се справила в този тежък сектор заедно с продължаването ѝ като вицепремиер по европейските въпроси. Така че няма да получи нашите гласове, които към утрешна дата са 3".


;

Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: "Ако приемем, че този орган е нелегитимен, да се говори, че той е взел някакво решение очевидно е нелогично и противоречи на истината".

Гроздан Караджов - РБ: "Разговорът за легитимен - нелегитимен е пращане в глуха улица, това няма хляб в този разговор. Гражданският съвет не се е събирал като орган, но ние, депутатите от гражданската квота - ние сме петима, заставаме зад този текст и ще гласуваме въздържал се".

Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: "За мен това не е драма, всеки има право да изрази собственото си становище. В коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ е написано, че политическата сила издига кандидат за министър при евентуална оставка на министър от нашата квота. Политическата сила има своя политически орган на РБ това е ИС, той е взел единодушно решение, за мен това е буря в чаша вода".

Атанас Мерджанов - БСП - лява България: "Г-жа Кунева съвсем не е човекът, който след тази бъркотия в министерството може да донесе необходимия респект, необходимото спокойствие на кадрите и на цялата система. Второ - това е едно спасително действите, което министър-председателят възприема, Трето - българската образователна система се нуждае от авторитетен представител, който да се ползва от уважението на синдикати, на учителски среди".

Хасан Адемов - ДПС: "Още от началото на този мандат ДПС се определи като конструктивна опозиция. Гласуването на бюджета, на структурни и персонални промени в кабинета е демаркационната линия, която разделя опозицията от управляващите. В този смисъл не само г-жа Кунева, който и да е кандидат не сме склонни да подкрепим, тъй като заявихме, че не подкрепяме тази формула на управление на държавата".

Волен Сидеров - председател на Атака: "Нашето мнение за Меглена Кунева е категорично против нейната кандидатура, ние сме против въобще, че тя е в правителството. Аз лично като коментатор съм посочвал изобличаване в антибългарска дейност като главен преговарящ с Евросъюза и виновник за затваряне на блокове в АЕЦ Козлодуй".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тед Круз и Бърни Сандърс - изненадите от Айова
Тед Круз и Бърни Сандърс - изненадите от Айова
Втори ден блокада на граничен пункт Кулата
Втори ден блокада на граничен пункт "Кулата"