НОВИНИ

Кунева удължи сроковете за обсъждане на учебните програми

Промените в учебните планове по български език и история за шести и осми клас са подложени на обществено обсъждане днес. Дискусията е по инициатива на министъра на образованието Меглена Кунева. В нея се включиха учени от БАН, преподаватели във висшите училища, историци, литератори, експерти на министерството и учители.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:41, 22.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Министърът на образованието удължи сроковете за обществено обсъждане на учебните програми, предаде репортерът на "По света и у нас" Милена Кирова.

Днес министър Кунева, заместникът й Диян Стаматов и експертите по Български език и История представят програмите за 6-и и 8-и клас, които ще влязат в сила от 2017-2018 г.

Причината за представянето им сега е, да се избегне бързането, притискането на издателите за съставяне на нови учебници - нещо, което се случи тази година.

Министър Кунева изтъкна, че в образованието сега трябва да се наблегне на два основни момента - възпитаване на национално самосъзнание и компетенции за справяне в 21 век. Тя изведе личността на учителя в центъра на образованието .

Конкретно по промените в програмите:

По БЕЛ в 7-и ,10-и, 11-и и 12-и клас, ще се учи само българска литература. Причината - след 7-и и 10-и клас има национално външно оценяване, а в 12-и клас - матура. В първия гимназиален етап, който приключва в 10-и клас, учениците ще трябва да могат да пишат Заявление, CV, Делово писмо, тъй като някои ученици ще приключат своето образование в 10-и клас и ще си търсят работа. Откъсът от "История славянобългарска" ще се учи в 9-клас. "Родна реч" на Иван Вазов - в начален етап, а "Хайдути" на Христо Ботев - в 5-и клас.

По история:

Програмите са изготвени по хронологичен принцип. Увеличава се делът на българската история, спрямо световната. Сега делът на българската история е 46%, като ще стане 56%. Чувствителна е и темата за периода 15-17 век. За този период ще се изучава държавността и всекидневието на хората и точно при разглеждане на всекидневието ще се дават примери за празници, обичаи, облекло, толерантност и съжителство.

Терминът съжителство няма да измести робство, подчертаха отново на общественото обсъждане.

Относно изучаването на Средновековието от преходния випуск, който ще учи до 7-и клас по старите програми, а от 8-и по новите, то българското Средновековие, ще се изучава в 10-и клас, а кога ще се изучава втората част от европейското Средновековие, се очаква решение от Министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов преразпредели ресорите на вицепремиерите
Бойко Борисов преразпредели ресорите на вицепремиерите
Докладът за КТБ влиза в парламента
Докладът за КТБ влиза в парламента