НОВИНИ

Купуваме билет за метрото със смарфона си

Билетчето за метрото може да се купува през мобилно приложение. Системата се използва експериментално от "Метрополитен" и цели да намали опашките от чакащи пред гишетата.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:45, 20.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Ако бъде одобрена, системата ще може да се използва и в другите превозни средства на градския транспорт.

Около 3 секунди отнема купуването на билет с мобилното приложение “Tickey”.

За да го инсталирате, трябва да въведете еднократно трите си имена, електронната поща и данните от дебитната или кредитната си карта. Приложението работи с Интернет, безплатно е и може да бъде инсталирано на всеки смартфон.

След като влезете в приложението, трябва да го доближите до устройството. После натискате "Купувам", изчаквате малко. Това е билетът, с който ще може да преминете. Имате десет секунди да го направите.

Всяко билетче има код, който контрольорите отчитат със сензор. Не опитвайте да си купите втори билет, защото системата ще ви позволи да го направите чак след 10 минути.

“По-лесно, по-удобно. Няма опашка.”

Александър
“Онзи ден го видях и мисля, че на някои хора ще им е доста по-удобно. Аз лично бих го пробвал. Даже аз сега като се прибера ще го сваля.”
Томислав
“Вървиш си, цъкаш и готово, няма смисъл да се разкарваш.”

“Ако е за целия градски ще е още по-добре.”

Мобилната платформа вече се използва от близо 1500 души. Засега с нея може да си купите билет на пет метростанции от Линия 1: "Сердика", "Софийски университет Свети Климент Охридски", "Люлин", "Константин Великов" и "Бизнес парк София".

Ако системата бъде одобрена от „Метрополитен“, ще бъде предложена за гласуване на заседание на Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По програмата за саниране са финансирани недопустими разходи
По програмата за саниране са финансирани недопустими разходи
Крадци на кабели оставиха 20 влака без парно
Крадци на кабели оставиха 20 влака без парно