Този август купуваме по-скъпи домати и праскови, показа проверка на БНТ. За сметка на това обаче, има поевтиняване в цените на захарта и олиото. Потребителската кошница , която обхваща 28 основни храни,плодове и зеленчуци тази година се е увеличила в сравнение с миналата с 3 лева, което означава, че няма особенно поскъпване.

Обилните дъждове и градушките обаче повлияха на реколтата от домати в началото на сезона. В резултат на това сега имаме по-малко и по-скъпи български домати. В сравнение с август миналата година оранжерийните са поскъпнали с 32 ст., а килограм от доматите, отглеждани на полето с 40 ст.

Годината не беше добра и за кайсиите и прасковите след мартенските студове и летните дъждове и градушки. Сега прасковите са с 30 ст. по-скъпи в сравнение с миналата година.

На пазара все още няма и много българско грозде, което чакаме през септември. Тазгодишната реколта като цяло е по-слаба.

Дарин Ангелов - Комисия по стоковите борси и тържищата: Това съответно може да доведе по нататък и до по-високи цени на виното и ракията. Надявам се да имаме хубав септември и октомври, и да няма голямо повишение.

От основните храни по-голямо поскъпване има при кравето масло. Поевтинели са обаче захарта и олиото, което се обяснява с по-ниските им цени на световните пазари, а и добрата слънчогледова реколта миналата година