НОВИНИ

Купуваме свободен ток задължително до 5 години

До края на месеца Министерството на енергетиката ще публикува анализа на Световната банка за пазара на ток, съобщиха оттам. На тази база ще бъдат предложени поправки в законите, които ще позволят защитата на битовите потребители при излизането им на свободния пазар на ток. Към момента той функционира едва.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:32, 13.07.2016
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

От 1 април всеки битов абонат, който желае може да смени своя доставчик на електроенергия. Под сто обаче са хората, които са го направили. Според търговците на ток, основната причина е липсата на икономическа изгода към момента, въпреки това не липсват и случаи на измами.

Димчо Станев, директор в ЧЕЗ България: В Чехия, така и в България вече започват да се наблюдават нелоялни търговски практики, имитация на друг доставчик, акцентиране и притискане да се подпише по-бързо договор без да го прочел клиента. Тук са особено уязвими по-възрастната част от населението. Най-напред трябва да внимаваме за това какви са условията, но не само ценовите, но и това как ще прекратим договора, колко фактури ще имаме, колко трябва да плащаме на месец, какво включва цената

Експертът съветва хората да са наясно кой е търговецът. От Министерството на енергетиката планират да дадат петгодишен преходен период на клиентите, за да се ориентират на пазара. След това излизането при свободни цени ще е задължително.

Николай Николов, зам.-министър на енергетиката: Битовите потребители все още не са се ориентирали в либерализацията, какво означава тя, как ще се извърши, какви са техните права, какви са техните задължения. Най-основното, което трябва да разберат те, е че могат да сменят безкрайно много пъти своя доставчик без заплащане, да минат от нов доставчик от сегашния, после да се върнат, ако сметнат, че е необходимо

В момента при смяна на доставчика битовите потребители плащат само нотариална такса.

Даниела Войнова, собственик на енергиен търговец: В общи линии, цената на това излизане на свободния пазар е безплатна за клиента, всички разходи по това излизане се поемат от търговеца. Ние вършим цялата работа стига да бъдем надлежно упълномощени.

Търговците обмислят освен с по-ниска цена в бъдеще на стимулират клиентите си с различни услуги.

Да речем има повреда във вашия дом, с този пакет, освен, че ви доставяме ток, имате възможност да извикате домашен майстор, който да отстрани повредата до определен размер.

Хората все още се колебаят.

Живка Бавачева: Където е по-изгодно човек, би трябвало да избере този доставчик, слава богу, че има избор, това е важно.
Валентина Маркова: Принципно имам информация, но не съм сигурна, че ще имам някаква полза.

Най-оптимистични са хората, които вече са получили отстъпка от цените на тока чрез фирмите си.

Сметките за ток паднаха с около 40%, казва Дилян Цветанов.

Докато окончателно станат ясни условията на пазара на електроенергия, от министерството на енергетиката, от енергийния регулатор и от доставчиците на ток съветват битовите потребители да внимават какви договори подписват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Кой е новият Франкенщайн
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Кой е новият Франкенщайн
Великобритания ще играе нова роля, смела и позитивна, извън ЕС, заяви Тереза Мей
Великобритания ще играе нова роля, смела и позитивна, извън ЕС, заяви Тереза Мей