НОВИНИ

Купуваме ток от свободния пазар най-рано след 7-8 месеца

Битовите потребители ще купуват ток от свободния пазар най-рано след 7-8 месеца. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на Българската електроенергийна борса.

Купуваме ток от свободния пазар най-рано след 7-8 месеца
bnt avatar logo
от БНТ
14:43, 11.12.2015
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

При стартирането на борсата през януари догодина и излизането на битовите потребите на свободния пазар, се очаква поскъпване на тока. Затова Европейската комисия, енергийното и социалното министерство ще работят върху мерки, които да защитят уязвимите потребители от увеличението.

Все още не е ясно как ще стане това. Прогнозите са токът да поскъпне с между 4 и 5%. Въпреки това министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че пълната либерализация на електроенергийния пазар не се отлага.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: "Вариантите трябва да бъдат много сериозно анализирани с МТСП, защото знаете, че има и към настоящия момент категория потребители, които са определени като уязвими потребители, те получават помощи за отопление, но когато говорим за енергийна бедност, критериите трябва да бъдат малко по-различни. Така, че с колегите от МТСП също ще имаме разговор, те ще бъдат привлечени към тази работна група заедно с ЕК, така че да стигнем до един много балансиран модел, който да даде възможност за защита на действително уязвимите потребители. Никой не трябва да се притеснява за шоково поскъпване на цената на еленергията."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сотир Цацаров коментира оставката на правосъдния министър Христо Иванов
Сотир Цацаров коментира оставката на правосъдния министър Христо Иванов
Коледни герои при болни деца
Коледни герои при болни деца