НОВИНИ

Курортът "Албена" на 50 години

Курортът "Албена" празнува 50-годишнина. В него през годините са почивали кубинският лидер Фидел Кастро, режисьорът Никита Михалков, корейският лидер Ким Ир Сен, бившият президент на Австрия Бруно Крайски. Повече подробности за празника вижте от прякото включване на Нора Бочева.

bnt avatar logo
от нора
20:58, 24.08.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Курортът "Албена" навършва половин век, но продължава да бъде млад и да привлича туристи. Различни са събитията, свързани с годишнината, като тази вечер е кулминацията.

В средата на 60 години на миналия век местността Фиш-Фиш на юг от Балчик е известна предимно с това, че е убежище за безброй змии. Министерският съвет обаче, е решил там да бъде изграден най-модерният в страната курортен комплекс - заради широката пясъчна ивица и екзотичната растителност.

Името "Албена" е избрано не само като реверанс към Йордан Йовков но и за да бъде красотата основното понятие, с което туристите свързват курорта.

Дори в разгара на безконтролното презастрояване, тук нови хотели израстват само на мястото на разрушените остарели.

Димитър Тачев, зам.-директор "Маркетинг и продажби": Ние имаме стратегия. Това да съхраняваме природата, да не презастрояваме "Албена", да пазим плажа и инфраструктурата добре поддържани.

В наши дни "Албена" разполага с 33 хотела, 4 СПА комплекса, конферентни и спортни зали, способни да отговорят на всякакви интереси и тенденции в туризма.

Николина Ангелкова-министър на туризма: Курортът "Албена" е символ не само на природа, на хармония, на спокойствие, на качество, но това е един от символите на българския туризъм. Защото "Албена" не само е показала своето качество, защитила е своето име на световно ниво, но всеки един от вас, който се занимава с туризъм, по някакъв начин е свързан и е тръгнал от "Албена".

Тази година "Албена" беше обявен за Европейски курорт на спорта. Комплексът получи и наградата за най-иновативна СПА дестинация в Европа от Европейската асоциация за СПА и балнео-туризъм.

Празникът тази вечер завършва с красива заря в небето над "Албена".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБВ иска експертен правен съвет към НС
АБВ иска експертен правен съвет към НС
Как да намерим добър майстор в сезона на ремонтите?
Как да намерим добър майстор в сезона на ремонтите?