След като през 2014 година розовият домат от Куртово Конаре влезе в Световната съкровищница на вкусовете, сега производителите от селото се борят за признание и от Европейския съюз. Ако куртовският домат бъде одобрен, това ще гарантира произхода му в европейския регистър на защитените наименования. Розовите домати вече са преминали микробиологични изследвания, за да се докажат качествата им.

Куртово Конаре, Стамболийски

Емилия Шушарова: "При тях сухото вещество от микробиологичните изследвания е много високо - 6,5 процента, за разлика от други сортове, с които правихме сравнение".

Розовият домат обаче дава по-малък добив. Изкупува се и на ниска цена, което води до загуби за стопаните.

Нели Кръстева - производител: "На загуба, да, винаги сме били производителите на загуба, защото ако си сложиш работата, труда и на теб нищо не ти остава".

По-голямо разпространение и по-висока цена ще бъдат ползите за производителите след защита на продукта.

Логото на Европейския съюз ще го предпази и от имитации, тъй като често у нас чужда стока се представя за българска. Лютеницата, която в Куртово Конаре правят само с розови домати, вече е представяна в Италия и Белгия.

Софка Митрева - производител: "Българското е с много по-добри качества от вноса, който го правят и се прави в по-малки количества, не се слагат такива подобрители, консерванти".

Интерес към куртовския розов домат вече е заявен и от Швейцария. А процесът по одобрение на продукта в Европейския съюз ще продължи около година.