Австрийски офицер в оставка беше задържан по подозрения за шпионаж в полза на Русия. Случаят е разкрит от австрийското военно контраразузнаване по сигнал от партньорска европейска служба. До изясняване на случая Виена не смята да предприема крайни стъпки спрямо Москва. Но първият дипломат Карин Кнайсъл извика в министерството руски представители и отмени планирано посещене в Русия. Нейният колега Сергей Лавров каза, че е "неприятно изненадан" от случая.

Смята се, че седемдесетгодишният полковник в оставка, чието име не се споменава, е шпионирал в полза на Русия в течение на 20 години. От края на 90-те години той е заемал „незабележим пост“ в щаба на армията и през две седмици е предавал на руския си контакт данни за австрийската военна авиация, артилерията и мигрантската криза. Шпионинът е получил близо 300 000 евро, пише пресата. Той е предал лаптоп, който се анализира, съобщи министърът на отбраната Марио Кунасек.

Австрийският канцлер Себастиан Курс настоя пред Русия за прозрачна информация по случая и посочи, че засега става дума за подозрения.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Ако това подозрение се потвърди, подобни случаи, независимо дали в Холандия или Австрия, няма да подобрят отношенията между Русия и Евросъюза. Шпионажът е неприемлив и руският шпионаж в Европа е неприемлив, той трябва да бъде осъден.
© БТА
Виена и Москва в шпионски скандал

Виена и Москва в шпионски скандал

Австрийски армейски офицер е шпионирал в продължение на 20 години за Русия. Това съобщи на пресконференция във Виена канцлерът Себастиан Курц. Министъ...

Москва реагира с недоумение

Сергей Лавров, външен министър на Русия: В последно време за съжаление западните ни партньори приеха за правило да си служат не с традиционната дипломация, като спазват приличие, а с микрофонна, мегафонна дипломация. Те ни обвиняват публично и искат публично да дадем обяснения по въпрос, за който не знаем нищо.

Засега Виена няма да отзове посланика си в Москва, нито ще експулсира руски дипломати. Но външният министър Карин Кнайсъл извика в министерството руски представители и отмени планирано посещение в Русия. "Завършиха ли танците?" Пише Би Би Си и припомня, че неотдавна руският президент Путин танцува като гост на сватбата на Кнайсъл.