Евродепутатът Петър Курумбашев гостува в "Още от деня" с коментар за листата на левицата за евроизборите и дали е възможно той да бъде издигнат за водач. Социалистът коментира и какви трябва да са целите на България за новия мандат на Европейския парламент.

Не бих се фокусирал върху битката за място в листата, много по-важно е коя партия с какви послания излиза, а не кой е по-по-най, категоричен е Курумбашев.

Петър Курумбашев, евродепутат: Решението за водач на листата би трябвало да се вземе в средата на март, на 17 март мисля че трябва да има пленум и да се вземе решение. Към края на март - началото на април трябва вече да бъде определена цялата листа.

България трябва много ясно да заяви какви цели трябва да има в следващия Европарламент, допълни евродепутатът.

Решението за излизане от НС на БСП беше добра стъпка. Хубаво е изборните правила да са ясни шест месеца или една година преди изборите, а не някой от управляващите да дописва, коментира Курумбашев решението на левицата да не присъства на заседанията в пленарна зала заради промените в Изборния кодекс.

Курумбашев коментира и идеята на френския президент Еманюел Макрон за "европейски ренесанс".

Петър Курумбашев, евродепутат: Не знам дали Макрон може да се превърне в европейски лидер - обединител. Според мен с това предложение, за прочутия пакет "Мобилност" - там всички политически партии са разкъсани.
Еманюел Макрон призова за европейски ренесанс

Еманюел Макрон призова за европейски ренесанс

Близо три месеца преди изборите за Eвропарламент френският президент Еманюел Макрон отправи до европейските членки предложения, които да дадат нов тла...