То обаче не влияе върху избора на кандидатите. Балотаж ще има в 97 общини, 377 кметства и 31 района. Правилата за провеждане на избори са същите. Различното - бюлетината е по-малка. В три села балотажът ще бъде между трима кандидати.

Хората в село Знаменосец не са просто раздвоени, а разтроени кого да изберат за кмет. Това показват резултатите след първия тур. Затова на балотажа в неделя ще се състезават трима кандидати. Причината: вторият и третият са събрали еднакъв брой гласове.

А в надпреварата тримата кандидати обещали да играят честно.

И на втория тур квадратчето ,,Не подкрепям никого" фигурира в бюлетината, но не влияе върху избора на нито един от кандидатите.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: В този случай, съгласно методиката в Изборния кодекс, избран е този кандидат, събрал най-много действителни гласове, а, в случай че двамата или тримата кандидати съберат еднакъв брой гласове, то тогава вече по предложение на ЦИК се насрочва нов избор от президента на републиката.

Тъй като бюлетината за втория тур ще е значително по-малка, от Централната избирателна комисия, съветват хората да ги сгъват по-внимателно, така че при пускането в кутията да не се разгънат.