НОВИНИ

Квадратчето "Не подкрепям никого" фигурира и в бюлетината за балотажа

То обаче не влияе върху избора на кандидатите. Балотаж ще има в 97 общини, 377 кметства и 31 района. Правилата за провеждане на избори са същите. Различното - бюлетината е по-малка. В три села балотажът ще бъде между трима кандидати.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:35, 31.10.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Хората в село Знаменосец не са просто раздвоени, а разтроени кого да изберат за кмет. Това показват резултатите след първия тур. Затова на балотажа в неделя ще се състезават трима кандидати. Причината: вторият и третият са събрали еднакъв брой гласове.

А в надпреварата тримата кандидати обещали да играят честно.

И на втория тур квадратчето ,,Не подкрепям никого" фигурира в бюлетината, но не влияе върху избора на нито един от кандидатите.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: В този случай, съгласно методиката в Изборния кодекс, избран е този кандидат, събрал най-много действителни гласове, а, в случай че двамата или тримата кандидати съберат еднакъв брой гласове, то тогава вече по предложение на ЦИК се насрочва нов избор от президента на републиката.

Тъй като бюлетината за втория тур ще е значително по-малка, от Централната избирателна комисия, съветват хората да ги сгъват по-внимателно, така че при пускането в кутията да не се разгънат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Несебър остава в ареста
Кметът на Несебър остава в ареста
Провинция в Канада въвежда тест на ценностите за кандидат-имигранти
Провинция в Канада въвежда тест на ценностите за кандидат-имигранти