В сирийския град Манбидж започна изтегляне на кюрдски бойци като превантивна мярка срещу евентуална турска офанзива. В района на северния град остават силите на режима на Башар Асад. Междувременно американският президент Доналд Тръмп потвърди, че американските военни ще се изтеглят от Сирия, но без да даде конкретен срок. Защо Манбидж е сред критично важните точки за участниците в сирийския конфликт и защо три пъти сменя управлението си в рамките на 8 години?

Около 400 кюрдски бойци напуснаха северния сирийски град Манбидж. В района са разположени части на сирийската армия. Градът се счита за критично важна точка за всички страни в сирийския конфликт. Разположен е само на 30 км от турската граница.

След поражението на "Ислямска държава" през 2016-а там, американски войски поддържат стабилността в града и обучават местните сили. Преди дни президентът Доналд Тръмп заяви, че предстои изтегляне на всички части на Вашингтон, но не уточни кога ще стане това.

Доналд Тръмп, президент на Съединените щати: Никога не съм казвал дали ще се изтеглим бързо или ще стане след време. Това, което казвам, е че ще напуснем Сирия. Тя е загубена кауза. Там няма богатства. Има само пясък и смърт - това е.

В момента в Северна Сирия са дислоцирани около 2000 американски военнослужещи, които се бият срещу "Ислямска държава" и обучават местни сили в прочистените от джихадисти райони.

В дните след новината за американското изтегляне, напрежението около Манбидж рязко се покачи. От началото на гражданската война в Сирия, градът три пъти е минавал от едни ръце в други - последователно на силите на Башар Асад, след това на сирийската опозиция, а по-късно е превзет от "Ислямска държава". От 2 години там са разположени Сирийските демократични сили, подкрепени от водената от Съединените щати коалиция.

Притесненията на местните хора са, че след изтеглянето на Вашингтон, Анкара ще предприеме нова офанзива, с аргумента, че там все още има кюрдски бойци, които Турция счита за терористи.