НОВИНИ

КЗК може да наложи глоба на компаниите, ако се докаже картел на горивата

Доказването на картелното споразумение не е никак проста работа. Изискват се сериозни процесуални действия - това каза в студиото на "Денят започва" говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов. "Не смятаме да обявяваме нашата тактика все още. Може да се стигне и до инспекция на място. Имат право да бъдат изслушани пред комисията. Нека от тук нататък да действаме така че да внесем конкретната дисциплина на този пазар, за да може потребителите да усетят нашите действия", заяви Гаврилов.

bnt avatar logo
от БНТ
07:56, 26.02.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Марио Гаврилов - говорител на Комисията за защита на конкуренцията: Това са нашите съмнения на база на анализ на цифрите и данните, които получихме. Забелязахме, че в един период до 2013 г. пазара се е развивал нормално. В средата на 2014 г. и също 2015-а, докато цените на производителите отиват рязко надолу. За един продължителен период от време цените на дребно се задържат на едно постоянно високо равнище, което за нас е индикация, че съществуват някакво непазарни механизми за ценообразуване в този сектор.

По закон КЗК може да наложи глоба до 10% от оборота на съответната компания за предишната година. В този сектор се въртят милиарди годишно, така че става въпрос за една доста стряскаща сума. Новото този път на вятъра на промяната беше тези възможности, които ни даде данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Нямахме достъп преди това до тази информация. Това ни даде един друг ракурс, от който да погледнем този пазар.

Не знам как ще го приемат в правителството. Очакваме разнопосочни реакции. Нашите становища имат само препоръчителен характер. Ние отново повтаряме проблема с данъчните складове. Отчитаме също като много сериозен проблем и сивия сектор в тази икономика и препоръчваме на държавата да внесе малко повече порядък в него. Ведомствените бензиностанции например не подлежат на никаква регулация. На тези бензиностанции никой не може да им хване оборота, какво правят... Искрено се надяваме, че тези наблагоприятни практики ще бъдат отстранени след нашите решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на финансовите министри от Г-20 в Шанхай
Среща на финансовите министри от Г-20 в Шанхай
Решаващи избори в Иран и Ирландия
Решаващи избори в Иран и Ирландия