НОВИНИ

КЗК не откри картел на пазара на горивата

Не съществува картел на горивата, това съобщиха днес от Комисията за защита на конкуренцията. Въпреки че миналият октомври антимонополната комисия се похвали, че разполага с доказателства как 6 от големите петролни компании са в картел, близо половин година по-късно твърдението не успя да бъде потвърдено.

bnt avatar logo
от
12:10, 29.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Разследваните за картел компании бяха руската "Лукойл", австрийската OMV, холандско-британската Royal Dutch Shell, гръцката Eko, контролираната от Гриша Ганчев "Петрол" и руската "Газпром" (работеща през "НИС Петрол"), като на последната права от разследването подозренията за участие в картела паднаха от "Ромпетрол България". КЗК налага на компаниите да предприемат единствено мерки, които да гарантират, че контактите и обмена на информация между тях не се разменят, както и дисциплинарно да накажат служителите, които не спазват изискването за конфиденциалност.

В рамките на проучването са били извършени поредица от проверки на място и са били отправени множество искания за предоставяне на информация с цел изясняване на фактическата обстановка.

С оглед обществената значимост на сектора на търговия с горива, Комисията е извършила анализ, фокусиран върху поведението на ответниците и е установила пазарни условия, опосредстващи висока степен на прозрачност на ценовата политика, както и добро познаване на поведението на конкурентите помежду им.

Комисията счита, че независимостта на поведението на предприятията е необходимо да бъде гарантирана в максимална степен, с оглед обективните характеристики на пазара. В този смисъл налагането на конкретни задължения е от фундаментално значение, както за установени факти към момента, така и за бъдещото поведение на пазарните участници в сектора, във връзка с което е било образувано производството, посочват от комисията.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха група редки индокитайски тигри в Тайланд
Откриха група редки индокитайски тигри в Тайланд
За укрепване на морския бряг са нужни одобрени проекти и разрешение за строеж
За укрепване на морския бряг са нужни одобрени проекти и разрешение за строеж