НОВИНИ

КЗК: Пазарът на бензин и дизел на дребно е прозрачен

Комисията за защита на конкуренцията е приела мерките, които са предложили самите бензиностанции за подобряване на пазара на горива. Това обяви председателят на ведомството Юлия Ненкова. Тя обясни още, че пазарът на бензин и дизел на дребно се е оказал прозрачен и комисията не е открила доказателства за нередности на него. Ненкова обясни още, че ведомството не е проверявало дали цените на горивата са необичайно високи и дали са засегнати интересите на потребителите, защото цитирам - това не зависи от комисията. От българската петролна и газова асоциация коментираха за По света и у нас, че са доволни от решението. Нека чуем какво коментираха проверяващи и засегнати.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:31, 31.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Юлия Ненкова, председател на Комисията за защита на конкуренцията: Исках да ви докажа, че това твърдение беше само начало на една процедура, за да има обаче картел по смисъла на закона, това е споразумение забранено и съглашение, което може да има антиконкурентен ефект. В случая ние не констатираме подобно обстоятелство и затова се задоволяваме само с тези мерки. Цените на горивата наистина са публични, това че дали те са обменяли информация между тях, всеки може да отиде и да види на съседната бензиностанция на какво ниво са цените.
Димитър Кюмюрджиев, зам.-председател на Комисията за защита на конкуренцията: КЗК в определението от месец октомври не е поставяла такава теза, че цените, които се предлагат на пазара на дребно ощетяват потребителите това не е нашата задача.

Андрей Делчев, изп. директор на Българската петролна и газова асоциация: Решението, което беше постановено, изцяло удовлетворява петролната асоциация и нейните членове. Освен че няма картел, то постановява, че няма и монопол. Така че оттук нататък тази популярна двойка думи, които някои хора много фиксирано използват картел монопол, просто трябва да се смени с нещо друго, защото не работи очевидно. Проблемът е в това, че не е еднакъв контролът, не е еднакъв подхода на контролните органи към различните субекти на пазара. Лесно се контролират веригите, защото те са видими, големи, всичко им е наред.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква бързо формиране на стабилно правителство
Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква бързо формиране на стабилно правителство
Изтича срокът за плащане на корпоративния данък
Изтича срокът за плащане на корпоративния данък