НОВИНИ

КЗК се съмнява в картел на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията има съмнения за картел на пазара на горивата. Те са извод от повече от половин година анализ на пазара. Комисията започва производство срещу 7 от най-големите компании у нас за задържане на по-високи цени на дребно спрямо продажбите на едро. Комисията ще разследва и Лукойл Нефтохим - Бургас за злоупотреба с господстващо положение - свързано с продажба на горива на едро в чужбина на по-високи цени от тези на вътрешния пазар.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:21, 25.02.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

При засичане на информация от данъчните складове антимонополната комисия установява как от средата на 2013-та година започват аномалии на пазара на горивата - най-вече при 7 компании - Шел, ОМВ, Лукойл, Петрол, Ромпетрол, Еко и НИС Петрол.

Марио Гаврилов - говорител на КЗК: Оттогава започва разтваряне на ножица между цените на едро и дребно, в един момент най-големите печалби започват да се реализират от търговците, които са накрая на веригата и това се случва с всички фирми в бранша и независимо, че цените на едро поевтиняват, цените на дребно за един продължителен период от време са задържани на едни постоянни равнища.

Непазарната практика за умишлено задържане на цените имало и в Германия и в Испания.

Марио Гаврилов - говорител на КЗК: Голяма част от картелите в Европа се доказват чрез именно самопризнание на някоя от фирмите участвали в нея, искрено се надявам в България да има прецедент в тази посока. Това продължително задържане на цените е изключително смущаващо заедно с липсата на своевременна реакция заедно с фирмите на този пазар и от наша гледна точка това е резултат от антиконкурнтни практики.

Анализът на КЗК установява, че макар компаниите да са търгували с различни от Лукойл доставчици, цените пак не се променят.

Марио Гаврилов - говорител на КЗК: Според нас това е симптом за изкривяване на равновесната пазарна цена и за доизкривавяне на пазарната среда.

КЗК ще разследва и защо Лукойл Нефтохим е продавала на едро на чужди контрагенти по-евтино отколкото на вътрешния пазар.

Марио Гаврилов - говорител на КЗК: Това може да се дължи на влиянието на незапарни фактори, които да определят на Лукойл Нефтохим, чрез които тя да извлече допълнителни икономически ползи.

При доказване на съмненията за картел глобата за всяка компания е до 10% от годишния оборот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не са отпаднали юрисконкултските такси по делата за неплатено парно
Не са отпаднали юрисконкултските такси по делата за неплатено парно
В очакване на примирието в Сирия
В очакване на примирието в Сирия