До 10 дни всички български граждани ще могат да проверят в системата на НАП дали данните им са сред изтеклите при хакерската атака срещу Националната агенция за приходите. Това обяви в Сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Те ще могат да потърсят и правата си в съда. Междувременно стана ясно, че Комисията за защита на личните данни ще започне производство в НАП.

Вижте цялото интервю във видеото.

На практика данните на всеки български гражданин в страната са източени от НАП. Това обобщи председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. По думите му, ако задържаният за атаката 20-годишен Кристиян Бойков е работил сам, то трябва да има гениални способности. Едно е ясно според председателя - държавните системи за сигурност не отговарят на изискванията.

Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни: Досега аз не знам държавна институция, която да е направила одит на своите ИТ системи и да действа по този одит систематично, ежемесечно.

Според Караджов ИТ фирмите инвестират много в киберзащита и държавата би трябвало да положи поне минимални усилия за това. Защото ЕГН-тата на гражданите могат да се използват за редица измами, включително кражба на фирми или самоличност. За да можем да проверим дали някой е злоупотребил с нашето ЕГН, НАП работят върху нов проект.

Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни: Ще направят система и подходяща платформа за бърз достъп до тази информация. В рамките на 10-тина дена всеки един български гражданин ще има възможност да извърши проверка. Това, което могат да направят гражданите, е да използват конституционно гарантираното им право да подадат жалба в съответния съд.

Но трябва да имат предвид, че ако търсят обезщетение, ще трябва да могат да докажат, че лично са претърпели вреда от теча на данни.