Комисията за защита на личните данни може да глоби НАП заради допуснатата хакерска атака, при която бяха източени 3% лични данни и данъчно-осигурителна информация. Комисията ще се самосезира и ще извърши проверка след като получи резултатите от вътрешния одит на Приходната агенция.

Комисията за защита на личните данни ще провери каква точно е била кибератаката, каква информация е изтекла и колко точно са засегнатите хора. Едва след това ще може да се говори за евентуални санкции, регламентирани в Европейския регламент за защита на личните данни, който страната ни е длъжна да спазва. За експертите подобни атаки са неприятни, но очаквани.

Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни: Това се очакваше с влизането в сила на регламента, тъй като санкциите, особено в областта на сигурността на информацията са изключително завишени. В конкретния случай говорим за санкции, които достигат до 20 милиона лева.

Европейският регламент за защита на личните данни беше приет през миналата година. Не липсват примери за санкционирани институции и компании, след хакерски атаки. Една от тях са Британските авиолинии.

Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни: Бритиш еъруейz бяха глобени от британския орган за защита на данните 183 милиона евро. Така че глоби вече има и в Полша на държавни органи, които не са изпълнили определени задължения и то в размер на 2,5% от годишния им бюджет. България не може да упражнява двоен стандарт.

Държавната агенция за електронно управление отдавна е направила одит на информационните системи на институциите и интернет страниците им.

Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни: За съжаление не съм чул да са се приложили тези правила или препоръки, които Държавната агенция за електронно управление вече е предписала.

Венцислав Караджов препоръча на институциите да инвестират в сигурността на информационните си системи, тъй като много от тях не отговарят на съвременните изисквания и лесно могат да бъдат атакувани.

Повдигнаха обвинение на задържания за хакерската атака срещу НАП

Повдигнаха обвинение на задържания за хакерската атака срещу НАП

Софийска градска прокуратура обвини и задържа до 72 часа 20-годишен мъж за извършено компютърно престъпление.