НОВИНИ

КЗП и Агенцията по храните проверяват биопродуктите

Комисията за защита на потребителите и Агенцията по храните започнаха съвместни проверки на биопродуктите в цялата страна. Инспекторите ще търсят нелоялни търговски практики и дали се поднася коректно информацията за биохраните на потребителя. Проверките са провокирани от ръста на предлагането на тези продукти през последните години. В Русе магазините, в които се продават само биохрани, са 4, а в много вериги и в по-малки търговски обекти има специализирани щандове.

bnt avatar logo
от Венета Николова
19:20, 27.10.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

По информация от Комисията за защита на потребителите в Русе, в специализираните магазини нарушения не са установени. В един от тях продава Иван Иванов. Обяснява, че освен за сертификат, проверяващите са следили за сроковете на годност и дали коректно е преведен етикетът на български език върху чуждестранните стоки. Казва, че е заблуждаващо да се предлага натурален продукт за биологичен. Освен това има храни, които, ако не отговарят на описанието, може дори да са фатални за здравето.

Иван Иванов – търговец в биомагазин
"Примерно безглутеновите храни. Много хора са зависими от глутена, получават алергии. Примерно в тази бисквитка, ако има глутен, а не е описано, ще направим беля."

Пламен Калинов отглежда арония и продава в търговската мрежа сок, вино и брашно от плода. Казва, че сертифициращите органи, които в България са 15, правят проверки всяка година и могат да отнемат сертификата на производителя при нарушения.

Пламен Калинов – производител на арония
"Вземат проби - при нас от листата, от почвата. За производство на плодове, зеленчуци се изисква да не се влагат изкуствени торове, пестициди, има си разрешени препарати."

Според Пламен Калинов качеството обаче зависи най-вече от правилното съхранение на биопродуктите, а живата храна трудно се съхранява. Другият проблем е, че не всеки търговец се наема да я продава, тъй като това му носи допълнителни ангажименти и разходи за получаването на сертификата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Москов освободи председателя на надзора на Здравната каса
Петър Москов освободи председателя на надзора на Здравната каса
​Председателят на Българския хелзинкски комитет е бил нападнат от двама мъже
​Председателят на Българския хелзинкски комитет е бил нападнат от двама мъже