НОВИНИ

КЗП санкционира онлайн търговец на бижута заради фалшиви сертификати

След разпореждане и наложена от Комисията за защита на потребителите (КЗП) санкция онлайн търговец премахна от електронния си магазин невярната информация, че предлаганите от него бижута са придружени със сертификат за качество, съобщиха от Комисията.

кзп санкционира онлайн търговец бижута заради фалшиви сертификати
bnt avatar logo
от БНТ
13:03, 25.10.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Проверка на контролния орган е установила, че сертификатите, с които търговецът е привличал потребителите и е изпращал на своите клиенти при покупка, са с изтекъл преди повече от две години и половина срок. Освен това същият сертификат може да бъде изтеглен и от интернет.

Към момента на проверката на КЗП е липсвала информация за правото на отказ от онлайн покупката и условията, при които то може да бъде упражнено. Това вече е променено, като търговецът има отделна секция с подробни указания относно реда за връщането, замяната и рекламацията на закупените от него артикули. В разписаните условия обаче се съдържат някои ограничения на правата на потребителите, с които се цели възпрепятстване на упражняването им.

КЗП е изготвила писмо до търговеца с настояване да отстрани в 14-дневен срок констатираните неравноправни клаузи в общите си условия. Ако той не се съобрази с отправените препоръки, комисията ще заведе колективен иск в съда за прогласяването на тези клаузи за нищожни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавров: Ще продължим „Турски поток“ само след писмени гаранции от ЕС
Лавров: Ще продължим „Турски поток“ само след писмени гаранции от ЕС
Еврозоната деблокира 2,8 милиарда евро за Гърция
Еврозоната деблокира 2,8 милиарда евро за Гърция