Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверка за предлаганите учебни пособия и стоки за учениците броени дни преди първия учебен ден. Къде ще бъде най-стриктен контролът и за какво да внимават родителите на пазара - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Има стандарти за ученическите раници, които касаят характеристики като размери, материи, от които те трябва да са направени. Ако търговецът твърди, че имат някакви специфични характеристики, това задължително трябва да бъде тествано, обясни Маргаритов.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: Започваме проверки за ученическите раници, за комплекти, които се предлагат на потребителите. Целта ни още родителите на децата да закупят и безопасни дрехи и обувки за старта на учебната година.

Моят съвет към потребителите, е първо внимателно да подходят към предлаганите раници и учебни комплекти, да изпробват, да сравняват различни оферти, допълни Маргаритов.

От 500 до 3000 лв. са санкциите при нарушения от страна на търговците, а когато говорим за нелоялни практики, могат да стигнат и до 50 000 лв, ако нарушението се повтаря, допълни още председателят на Комисията за защита на потребителите.

Вижте целия разговор във видеото!

Без тежки раници за децата: Отпускат 6 млн. лв. за нови шкафчета в училищата

Без тежки раници за децата: Отпускат 6 млн. лв. за нови шкафчета в училищата

Учениците от първи до седми клас тази година няма да носят тежки раници. В първия учебен ден Коалиционният съвет, след като обсъди кадровите министерс...