НОВИНИ

"Лале ли си, зюмбюл ли си"

Една от емблемите на българския фолклор е певицата Верка Сидерова. Нейните песни от Добруджанския край оставят златна следа в съкровищницата на българската народна музика. И до днес "Лале ли си, зюмбюл ли си" вълнува всеки, който я чуе. За радостта да посветиш цял един живот на музиката Верка Сидерова разказва пред Миглена Стойчева и Недялко Данов.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева Оператор: Недялко Данов
17:03, 08.01.2017
Чете се за: 01:02 мин.
Още


И на 90 тя впечатлява с ясната си мисъл и умението да разказва така сладко, както в народните приказки. Работела на летището в Бургас и нямала и най-малко намерение да става певица. Съдбата обаче имала за нея други планове и случайно или не, я изправила очи в очи с човекът, който я превръща в легендата Верка Сидерова.

Верка Сидерова: "Единственият, който ме подкрепяше, който направи много и който направи така, че днеска да говоря с вас – Филип Кутев. Това е, той видя в мене и гласа ми, и музикалността ми и той така мога да кажа, че ме наложи като певица."

Певицата се гордее, че никога не е пяла други песни, освен тези, които е научила от баба си и майка си. Най-известната „Леле ли си, зюмбюл ли си“ също е научила вкъщи. И съвсем случайно решава да я изпее на един концерт. Още щом свършило изпълнението, при нея дошъл Филип Кутев.

Верка Сидерова: "Верко, каква беше тази песен бе, ти защо не си я изпяла досега?“. Викам:“Е, ми то песни много, сега коя аз де да знам!“ „Щом се върнем в София, веднага ще дойдеш, ще я обработя!“

Верка Сидерова пее и сега, но на себе си вкъщи. С песен държи на далече лошото. В дома й често и днес ходят много млади певци, които търсят мнението й на капацитет.

Верка Сидерова: "Казвам направо на майката „Това дете може да стане, дайте го да учи, от това не може. Виж, може да има друга, друга наклонност, нали. То, като порасне, си знае“.

На финала на нашият разговор ни споделя, че е разбрала колко обичана певица е, чак когато станала на 90. Тогава не могла да стане цял ден от дивана, защото телефонът звънял и хора от цялата страна не спирали да й честитят. Най-много я изненадало обаче я едно писмо от почитател в Ирак. В него той пишел, че не минава и ден без да слуша песните на Верка Сидерова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трафикант изоставил мигранти да мръзнат на паркинг в Южна Германия
Трафикант изоставил мигранти да мръзнат на паркинг в Южна Германия
Без електрозахранване са 38 населени места в Северна България
Без електрозахранване са 38 населени места в Северна България