НОВИНИ

Латиноамерикански държави със спешни мерки срещу бежанската вълна от Венецуела

Съседни на Венецуела държави предприемат спешни мерки за опазване на границите си, заради бежанската вълна през последните месеци. Десетки хиляди венецуелци правят опит да преминат в Бразилия, Перу или Колумбия, заради хиперинфлацията и недостиг на стоки от първа необходимост в собствената им страна.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:44, 29.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Хиляди венецуелци, които всеки ден правят отчаян опит да заживеят в друга държава. Много от тях вървят пеша, едни успяват да получат убежище, други нямат този късмет.

Хиперинфлацията във Венецуела, празните рафтове на магазините, липсата на лекарства - всичко това доведе до най-голямата миграционна вълна в историята на Латинска Америка. Съседните държави обаче, са категорични, че трябва да се вземат спешни мерки за справяне с кризата.

Бразилските власти вече изпратиха армията, за да охранява границата. Колумбия и Перу се споразумяха да съставят обща база данни, в която да регистрират венецуелските бежанци.

Кристиян Крюгер, служба за борба с миграцията в Колумбия: Няма да се лъжем - бежанската криза, която режимът на Мадуро създаде е проблем, който засяга целия регион. Ако бягащите от Венецуела не намерят убежище в Колумбия например, ще се отправят към други държави. Ако и там срещнат отказ, ще отидат още по-далеч. Не бива да забравяме, че това е държава с население от 30 млн. души и докато кризата там не бъде решена, миграцията няма да спре. Най-доброто решение е страните от региона да подпомогнат Венецуела финансово.

През последните 15 месеца най-малко 1 млн. души са напуснали Венецуела. ООН предупреди, че ако бежанската вълна се задълбочи, може да достигне мащабите на кризата със сирийските бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инспектор от Варненския затвор е задържан заради участие в корупционна схема
Инспектор от Варненския затвор е задържан заради участие в корупционна схема
Микробус се вряза във фонтан в Пазарджик, шофьорът загина
Микробус се вряза във фонтан в Пазарджик, шофьорът загина