Румънката Лаура Кьовеши е на път да стане европейски главен прокурор, който ще отговаря за борбата с измамите с бюджета на Евросъюза. Тя получи подкрепа на посланиците на 17 от общо 22 страни - членки на Европейския съюз. Това е пореден етап от процедурата по избор, в рамките на която в момента се водят преговори между Европейския парламент и Европейския съвет.

Неформалният вот в подкрепа на Лаура Кьовеши показва промяна в позицията на Европейския съвет и бележи единство на европейските институции по отношение на румънската кандидатка. Тя остана единственият претендент, след като през юли Франция оттегли своя кандидат и се обяви за избирането на Кьовеши за поста. След като през ноември 2017 година беше решено да се създаде службата на Европейски главен прокурор, в нея се включиха 22 страни, сред които е и България. Кой ще я оглави се решава в преговори между Европейския парламент, който подкрепи Кьовеши, и Европейския съвет. Доскоро двете институции имаха разногласия, но след промяната в позицията на Париж, изглежда са на път да се обединят около Кьовеши.

Мина Андреева, говорител на Европейската комисия: Това е стъпка в процеса, но не е финалната стъпка. Комисията следи отблизо избора на главен прокурор. Разбираме, че преговорите между парламента и съвета са възобновени и бележат напредък.

При вота, Румъния - очаквано - не подкрепи Кьовеши. Управляващите в Букурещ социалдемократи я обвиняват в корупция, злоупотреба със служебно положение и лъжесвидетелстване. Начело на румънската антикорупционна прокуратура, Кьовеши водеше разследвания срещу високопоставени политици, бизнесмени и съдии, преди да бъде уволнена през лятото на 2018 година.

Европейската прокуратурата трябва да заработи до края на 2020 г. със седалище в Люксембург. Службата ще се занимава с разследване, преследване и изправяне през правосъдието на престъпления срещу бюджета на ЕС, злоупотреби, корупция и трансгранични измами с ДДС.