Румънският магистрат Лаура Кьовеши, кандидат за главен прокурор на ЕС, трябва да се яви в съда в Букурещ следващата седмица заради обвинения в корупция, съобщават медиите в четвъртък, цитирани от агенция Франс прес.

© БГНЕС

Кьовеши бе призована за 7 март - денят, в който Европейският парламент и държавите-членки ще обсъдят следващите стъпки в избора на лидер на новата Европейска прокуратура, съобщи румънската информационна агенция Agerpres, цитирана от Франс прес.

Бившият прокурор от Дирекцията за борба с корупцията е в конфронтация с лявото румънско правителство, което я обвинява в злоупотреба със служебно положение неверни показания - обвинения, които тя отхвърли. Споровете засенчиха първото румънско ротационното председателство на Европейския съюз, като Букурещ изрази несъгласието си с назначението на Кьовеши в Брюксел. Кьовеши вече се е явявала в съда през февруари около времето, когато трябваше да бъде в Брюксел, за да представи кандидатурата си за главен прокурор на ЕС.

Евродепутати: Парламентът беше разделен за европейски главен прокурор

Евродепутати: Парламентът беше разделен за европейски главен прокурор

Евродепутатите Емил Радев и Георги Пирински коментираха функциите на бъдещия главен прокурор на ЕС в Сутрешния блок на БНТ, процедурата за избора на к...

Румънката Лаура Кьовеши се доближава до поста европейски главен прокурор

Румънката Лаура Кьовеши се доближава до поста европейски главен прокурор

Две комисии в Европейския парламент избраха румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Кьовеши и другите двама кандидати - французинът Жан...