НОВИНИ

Лавандулови насаждения превземат Испания

В испански земеделски район, където характерно се отглеждат зърнени култури, все по-голяма част от полетата са оцветени в лилаво. Защо много земеделци избират да отглеждат лавандула - вижте повече от Ива Стойкова.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:38, 22.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
Още

На около 100 км от Мадрид, в провинция Гуадалахара, лавандуловите полета постепенно изместват площите със зърнени насаждения. Причината лавандулата да бъде предпочитана е по-високият марж на печалбата, а освен това през лятото лилавите цветове привличат много туристи, които иначе земеделският район не е свикнал да посреща.

Хуан Хосе де Лопе управлява семейна компания с 50-годишна история, чиято основна дейност е отглеждането на лавандула. Той признава, че в момента в Гуадалахара се наблюдава истински бум на културата.

Хуан Хосе де Лопе, управител на лавандулова компания: Насажденията са атрактивни за земеделските стопани и затова отглеждането на лавандула непрекъснато расте. заедно с това се увеличават и туристите - те идват, разхождат се, правят снимки и допринасят за местната икономика. Преди тук имаше само сухи полета, след като се ожънеше зърното и хората избираха да отидат на плаж, вместо на селски туризъм.
Ана Фернандес, туристка от Мадрид: Чудесно е - уханието, природата, цветовете, залезът, въздухът, жуженето на пчелите... Красиво е!

За последните 10 години насажденията с лавандула са се увеличили пет пъти. Освен това лавандуловата реколта се продава три до четири пъти по-скъпо в сравнение със зърното.

Лавандулата се използва в парфюмерията, козметиката и хранителната индустрия, но също и за аромотерапия, която според специалистите много помага при стрес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен контрол заради огнището на АЧС в свинекомплекса край с. Николово
Засилен контрол заради огнището на АЧС в свинекомплекса край с. Николово
Старт на индийската лунна мисия Чандраян-2
Старт на индийската лунна мисия "Чандраян-2"