Значителна лавинна опасност в Пирин. Вероятността за падане на лавини е средна на Витоша и в Рила. Като ниска е определена само в Стара планина. Два инцидента с лавини в Пирин станаха през седмицата.

Планинските спасители успяха да спасят сноубордист, а вчера лавина затрупа трима младежи - двама от тях оцеляха, но загина 25-годишно момиче, за което стана ясно ,че е била опитна алпинистка.

Лавина затрупа сноубордист, но оцеля след акция на спасителите в Банско

Лавина затрупа сноубордист, но оцеля след акция на спасителите в Банско

Сноубордист оцеля, след като беше затрупан от лавина в Пирин край Банско. Мъжът е карал сноуборд извън ски зоната в улеите под връх Тодорка. Планински...

Млада туристка загина, затрупана от лавина в Пирин

Млада туристка загина, затрупана от лавина в Пирин

Младо момиче загина вчера, затрупано от лавина. Трагедията стана в района на Синанишкия циркус около хижа Синаница в Пирин. С младото момиче е им...

Групата, която беше затрупана вчера от лавина, се е намирала на Момин връх, заяви пред „По света и у нас“ Атанас Уков от планинската служба в Банско. Момичето се е озовала върху снежна козирка, която се е счупила то е полетяло надолу, като е завлечена още снежна маса, допълни той.

Атанас Уков, планинска спасителна служба: Първо всеки трябва да се информира добре относно снежната покривка, нивото на лавинната опасност, собствената подготовка и да не се подценява планината.

Атанас Уков апелира скиорите да не напускат пистите, тъй като те са безопасни. Той се обърна към туристите да бъдат с повишено внимание.

Атанас Уков, планинска спасителна служба: Температурата в района на Пирин е висока, снежните маси се разтопяват и така натежават и това е предпоставка за лавинна опасност.

В района на Пирин не бива да се ходи по летните маршрути през зимата, защото те са в ниска част, а над тях дебнат лавини, допълни Атанас Уков.