Русия не се противопоставя на новото име на Македония, но поставя под въпрос легитимността на този процес. Това съобщи в сряда руският външен министър Сергей Лавров на голяма пресконференция относно резултатите от 2018 година, предаде ТАСС.

© БТА

"Русия не се противопоставя на името, което в крайна сметка се появи и беше обявено. Питаме само колко легитимен e този процес и дали се дължи на желанието да се намери консенсус между Скопие и Атина или процесът е причинен от желанието на САЩ. да вкарат всички балкански страни в НАТО и да спрат всякакво влияние на Руската федерация в региона“, добави Лавров.

Лавров подчерта, че Москва не може да се съгласи, че Русия няма място на Балканите.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Ние винаги сме се застъпвали за намирането на решение по начин, който би бил приемлив за обществеността, народите, както и правителствата на Гърция и Македония.

"Никога не съм чувал, че прилагането на решението на Съвета за сигурност на ООН може да се разглежда като опит за предотвратяване на разрешаването на въпроса, на който са посветени тези резолюции. По-специално, това се отнася до резолюции, които са стартирали процеса на посредничество на ООН за договаряне на новото име на Македония между Скопие и Атина,“ каза министърът.

Според него Русия винаги е в състояние да спазва решенията на Съвета за сигурност. "Но когато името е одобрено от документ, който не е подписан на нивото, изисквано от конституцията на Македония, ние се чудим колко легитимен е този процес", отбеляза ръководителят на руската дипломация.

Македония реши за смяна на името, топката сега е в Гърция

Македония реши за смяна на името, топката сега е в Гърция

След НАТО и ЕС, и САЩ приветстваха окончателното решение на македонския парламент за промяна на името на Македония - на Северна Македония. Това беше у...