НОВИНИ

Лазар Лазаров: Направена е необходимата организация за движение по празниците

Заради предстоящите почивни дни около Великден и Гергьовден, най-критични се очаква да бъдат изходите на София. За да може обаче, хората да пътуват нормално и да прекарат безпроблемно празниците сме направили добра организация на движение. Това каза в студиото на "Денят започва" шефът на Пътната агенция Лазар Лазаров.

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 27.04.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

По думите му, от миналата година са издадени две заповеди, които определят движението на товарните автомобили. Утре и в четвъртък преди Гергьовден ще бъде въведено ограничение за товарните автомобили от 16 до 20 часа по първокласните пътища, по автомагистралите и по част от второкласните пътища.

"Постарали сме се да ограничим ремонтните дейности. На приложението ни има такава информация. Там са обозначени и алтернативни маршрути. Най-голямо ще е натоварването след празника на 2 и на 8 май. Движението ще е ограничено от 14 до 20 часа. Има една невралгична точка - Владая. Въвели сме реверсивно движение като изходът ще е в две ленти", уточни Лазаров.

Относно предстоящите ремонти това лято, Лазаров каза, че по план трябва да се ремонтират повече от 600 км пътища. "Предимно в северната част на България. Е-79 е в много тежко състояние и там ще акцентираме. Ще бъдат ремонтирани и ключови съоръжения, като тунела "Витиня", където ще се минава двупосочно. Дясната тръба ще бъде затворена за ремонт. Ще бъде направена нова хидроизолация, облицовка, настилка, осветление... Мостът на "Елешница" също ще се ремонтира, тунела "Ечемишка", "Траянови врата" също ще бъде затворен", каза още Лазаров.

Заради въвеждането на тол таксите и протестите на превозвачите, Лазар Лазаров каза: "Това кой ще плаща, колко ще се плаща - все още не седи на двневен ред. Това ще стане ясно след около година. Автобусните превозвачи могат да бъдат спокойни към настоящия момент. Все още нищо не е решено. Това, което са видели като цени на км е от един доклад на Световната банка - на експертите, които подготвиха анализа за ползите от тол таксите. ...Не искаме да ощетяваме никого".

Лазаров обясни, че реално голямата част от тежестта понасят нашите шофьори и то на леките коли. Един ТИР минава през България за 10 евро, а на друга държава - таксата е до 20 пъти по-висока. "Докато не въведем тол-системата, за да се плаща на изминато разстояние и тези, които рушат най-много - да плашат най-много", допълни Лазаров.

Вижте целият разговор с Лазар Лазаров в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Миков: Неравенството в България е убийствено
Михаил Миков: Неравенството в България е убийствено
Германия с нов шеф на разузнаването
Германия с нов шеф на разузнаването