Възлагането на поръчката за извънреден ремонт на отводнителната система на лот 1 на магистрала "Марица", за което прокуратурата започна проверка, е законно и одобрено от независима комисия. Това заяви в студиото на "Денят започва" бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Той уточни, че разследването е от юни миналата година и Агенцията е предоставила всички изискани материали по сделката. Ремонтът е бил на стойност 51 милиона лева и прокуратурата има съмнения, че поръчката е направена така, че да бъде спечелена от определената компания.

Лазар Лазаров отхвърли обвинението и обясни, че търгът е спечелен по най-ниската цена. Според него, поръчката за изграждането на автомагистрала "Марица" е възложена по абсолютно стандартния и законоустановен начин, съгласно Закона за обществените поръчки. По думите му, поръчката е възложена след изготвянето и провеждането на открита процедура за избор на проектант и изпълнител, тъй като поръчката е за инженеринг на този обект.

инж. Лазар Лазаров, бивш шеф на АПИ: Още през 2011-2012 г. италианската компания сезира пътната агенция, но основно през 2013-2014 г. за възникнали форсмажори по трасето на АМ "Марица" и пропуски в проекта по отношение на геологията, която е извършена. По основния договор им дава това право и те на базата на това искат още 70-80 милиона като компенсации за настъпили вреди. За всяко нещо има документи.

През 2013-2014 г. ръководството на АПИ възлага проверка на исканията на основния изпълнител. Доказа се, че тези искания са основателни и на базата на това се обявява открита обществена поръчка не заради друго, а поради простата причина, че тъй като дейностите са различни от стандартните дейности, които са необходими при изграждането на магистрала, и цената не е изключително ясна, уточни още инж. Лазаров.

Прокуратурата е установила незаконно разходване на 51 млн. лева за АМ "Марица"

Прокуратурата е установила незаконно разходване на 51 млн. лева за АМ "Марица"

Освен сигнал от ОЛАФ за нередности при изпълнение на строителните дейности при изграждането на АМ "Марица" прокуратурата е получила сигнал и от двама...