Пазарджишкият окръжен съд потвърди мярката "домашен арест" на бившия председател на Общинския съвет на град Септември Лазар Влайков.

Септември

Той е обвинен, че не е спазил необходимите мерки за сигурност при съхранение и държане на огнестрелно оръжие. На 31 август вечерта, по време на детски рожден ден в пазарджишкото село Виноградец, с личния боен пистолет но Влайков беше убит собственик на заведение.

По време на днешното заседание окръжният прокурор Васил Малинов представи пред съда нови доказателства от разследването на убийството. Според химичната експертиза, по едната ръка на детето и ръкавите на Влайков има открити идентични частици.

Васил Малинов - окръжен прокурор на Пазарджик: По него и по детето има барутни части от газовия пистолет, но и други частици.
- От бойния пистолет ли? - Не мога да кажа от какъв пистолет са, но освен от газов има и частици от друг пистолет.

Съдебно-медицинската експертиза показва, че куршумът е влязъл от лявата страна на тялото на простреляния Наско Тонкев, в посока от долу на горе. Според свидетелски показания обаче, детето е стояло от дясната му страна. Адвокатът на Лазар Влайков заяви, че той и момчето са стреляли с един и същ газов пистолет във фаталната нощ, което е потвърдено и от показанията на майката на Юри. ю

Окръжните магистрати решиха, че новите доказателства не са достатъчни, за да да се направи категоричен извод, че именно Влайков е подал пистолета на детето. Решението на съда, че бившият председател на общинския съвет в Септември остава под домашен арест е окончателно и не подлежи на обжалване.