НОВИНИ

Лазерни 3D скенери помагат да се опазят паметници на културата

Лазерни 3D скенери могат да помогнат за опазването на сградите - паметници на културата. Технологията е развита от пловдивчанин, който живее в Германия, а иновацията е сред предложенията за златен медал на 75-то издание на Международния панаир в Пловдив. Как лазерните скенери могат да спасят емблематични сгради - вижте повече от прякото включване на Златка Далчева.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ - Пловдив
20:57, 25.09.2019
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Всяка сграда в Тютюневия град в Пловдив пази богата история и е архитектурен шедьовър. След големият пожар през 2016 годината, разрухата продължава. В подобно състояние са и много други емблематични сгради в България. Понякога причините за това са липса на финансиране, в други случаи - административни неуредици.

Докато дойде времето тези проблеми да изчезнат, вече може да е късно и сградите да са унищожени. Точно за такива ситуации от изключителна помощ може да е технологията на лазерните 3D скенери на Никола Недялков.

От няколко години той развива бизнес с лазерни скенери в Германия, където живее от 18 години. Голямото му желание е да приложи модерната технология у нас при сканиране на родните архитектурни и археологически обекти.

Благодарение на 3D изображенията може да се направи изключително точен проект за бъдеща реставрация на всеки паметник на културата, който има нужда от ремонт.

Никола Недялков: Съответно след 5, 10, 15 може и 50 години когато има пари за това да ги възстановим така както са били до милиметър. Защото точно това прави лазерния скенер - запечатва нещо до милиметър, дигитализира го и това нещо, каквото и да е то, да го реконструираме след 50 години Процедурата по сканиране отнема само 2 мин и 28 секунди.
Пилс Уинтелер, инженер-продажби: Използвам лаптопа си като дистанционно, за да командвам скенера. Давам команда да започне сканирането. За една секунда скенерът взима по един милион точки и на финала ние ще видим едно изображение на цялата сграда, на хората в нея и на самите нас. Прави още едно контролно завъртане, за да изравни данните и получената информация.

Лазерните 3D скенери се прилагат изключително успешно в балистиката и в компютърната криминалистика.

Технологията на лазерните 3D скенери спечелиха един от златните медали на Международния технически панаир. Церемонията по награждаването се проведе тази вечер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драматични прогноза за климата в нов доклад на ООН
Драматични прогноза за климата в нов доклад на ООН
Предлагат анулиране на болничния, ако пациентът не се лекува в дома си
Предлагат анулиране на болничния, ако пациентът не се лекува в дома си