Лазерни 3D скенери могат да помогнат за опазването на сградите - паметници на културата. Технологията е развита от пловдивчанин, който живее в Германия, а иновацията е сред предложенията за златен медал на 75-то издание на Международния панаир в Пловдив.

Как лазерните скенери могат да спасят емблематични сгради - вижте повече от прякото включване на Златка Далчева.

Всяка сграда в Тютюневия град в Пловдив пази богата история и е архитектурен шедьовър. След големият пожар през 2016 годината, разрухата продължава. В подобно състояние са и много други емблематични сгради в България. Понякога причините за това са липса на финансиране, в други случаи - административни неуредици.

Докато дойде времето тези проблеми да изчезнат, вече може да е късно и сградите да са унищожени. Точно за такива ситуации от изключителна помощ може да е технологията на лазерните 3D скенери на Никола Недялков.

От няколко години той развива бизнес с лазерни скенери в Германия, където живее от 18 години. Голямото му желание е да приложи модерната технология у нас при сканиране на родните архитектурни и археологически обекти.

Благодарение на 3D изображенията може да се направи изключително точен проект за бъдеща реставрация на всеки паметник на културата, който има нужда от ремонт.

Никола Недялков: Съответно след 5, 10, 15 може и 50 години когато има пари за това да ги възстановим така както са били до милиметър. Защото точно това прави лазерния скенер - запечатва нещо до милиметър, дигитализира го и това нещо, каквото и да е то, да го реконструираме след 50 години Процедурата по сканиране отнема само 2 мин и 28 секунди.
Пилс Уинтелер, инженер-продажби: Използвам лаптопа си като дистанционно, за да командвам скенера. Давам команда да започне сканирането. За една секунда скенерът взима по един милион точки и на финала ние ще видим едно изображение на цялата сграда, на хората в нея и на самите нас. Прави още едно контролно завъртане, за да изравни данните и получената информация.

Лазерните 3D скенери се прилагат изключително успешно в балистиката и в компютърната криминалистика.

Технологията на лазерните 3D скенери спечелиха един от златните медали на Международния технически панаир. Церемонията по награждаването се проведе тази вечер.