НОВИНИ

"Le Soleas", Бранимир и животът на полярна яхта

Една неочаквана среща с един българин на прага на Антарктида, разказана от Цветелина Атанасова след като се върна от Белия континент... и преди да замине отново там.*** *** ***Изненадващо съобщение по радиостанцията слага край на поредното ми интервю и на престоя - и твоя престой също, уважаеми читателю, в българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън. Багажът се прибира светкавично, суматохата е повече от огромна - 1 час за да прибереш техника, лични вещи, да ги натъпчеш в денка и бидона ... След 11 месеца се чудя как успяхме. А и групата си я биваше! Една невероятна група: Галя - геолог и провизионист на базата, Бойко - по душа и темперамент - фотограф, а иначе буквояд-юрист, тримата алпинисти, които изкачиха Големият иглен връх - Дойчин, Николай и Александър и моя милост.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
16:03, 27.12.2015
Чете се за: 02:24 мин.
Истории
Le Soleas, Бранимир и животът на полярна яхта

Пренасяме багажа на гумената лодка, качваме се и един леопардов тюлен показва главата си, като че ли иска на си вземе сбогом с нас. Казват, че това се случва много рядко. Обичайно тюлените бягат от шума на двигателя, но нашият продължава да ни следва почти до кораба. Озоваваме се на луксозен ледоразбивач, който по-късно става ясно, че е просто модерна туристическа яхта. Истински културен шок! След престой от малко повече от месец, отделени от технологизираното ежедневие и по–скоро затворили се в “Биг брадър” (разбирайте родната полярна база), цивилизацията се цени…

Екипажът си е сложил униформите за да ни посрещне, любопитни китайски туристи, също са се накачулили на една от терасите. И в тази колкото нелепа, толкова и странна ситуация, един от мъжете ни поздравява на перфектен български - " За мен е чест да ви приветствам на яхта "Le Soleas". Представя се - Бранимир Енчев. По- късно ще разберем, че е от Русе, завършил е Висшето военноморско училище във Варна. Този мъж, упорито следва мечтата си да обиколи по вода цялото земно кълбо. И, както се казва,успял е - превърнал е работата си в едно голямо пътешествие.

;

Още преди да ни регистрират на кораба и да оставим багажа си, Бранимир ни е спретнал програма. Нервно изчаква задължителните формалности. Пием по чаша вино за добре дошли на борда и българският офицер вече ни показва яхтата – качва ни на капитанския мостик, развежда ни по етажите, ресторанти, показва ни автономната пречиствателна инсталация и компютърният мозък на морското съоръжение.. Личи си, че всичко е новичко. Бранимир не изпуска да се похвали, че преди две години лично той е приел яхтата като съоръжение, сега на неговата компетентност разчита цялата електроника, той я командва и поддържа. Иска да говори на български. Казва, че това му се случва все по-рядко. Признава, че понякога му се губят думи и затова ги заменя с английски, френски, или немски. Българският морски офицер признава, че половин година е на море, останалата половин година - на “твърда” земя, но пак скита някъде по света. Обикновено предпочита по-топлите местенца от земното кълбо. Разпитва ни за базата, за България, макар че и ние сме от доста време далеч от Родината. Бранимир обяснява, че единствено следването на график разчетен буквално до минута за движение на кораба и одобрен от Антарктическата туристическа асоциация, както и липсата на разрешение от тях го е лишило от възможността да слезе на българската база. И е бил истински изкушен. Все пак това си е парче българска земя…(Всъщност правилата въведени от Консултативно съвещание по Договора за Антарктика и Комитета по опазване на околната среда са строги и туристическите агенти ги спазват безапелационно, в противен случай им се отнема лиценза.)

;

Близо 140 души от най- различни държави е персоналът на тази туристическа яхта, още около 250 са туристите. В случая това е китайска група, която 10 дни обикаля из Южното полярно море.

- Хората искат да видят нещо различно от пейзажите с които са свикнали, а това, че липсва туристическа инвазия прави Антарктида още по търсена от туристите, - казва Бранимир и бърза да подчертае, че полярните туристическите плавания са доста по-различни, подчинени са да драконовски еко норми.

Действително бях впечатлена, че по стените на основния салон от едната страна бяха закачени правила на поведение и съответно цифровото изражение на санкциите, а от другата страна бяха биологичните видове, които могат да се срещнат на Ледения континент. На всичко отгоре има така наречените expedition leaders, които отговарят за трима-четирима туристи и постоянно наблюдават пасажерите – както на кораба, така и при слизанията им на сушата.
.
Туристите искрено се захласват в красотата на Белия континент. Очаровани от природата и животните, казва Бранимир. Усетихме го и ние, защото въпросите към нас бяха много.

Кратко плаване – от остров Ливингстън, до остров Кинг Джордж, но пък една незабравима среща в Южния океан с едни усмихнат българин – Бранимир Енчев. Морски офицер, който се ползва се с уважение и респект от колегите си. Следващото му плаване ще е до Австралия и тогава със сигурност ще може да се похвали, че е обиколил планетата Земя по вода.

А спомените му за антарктическия круиз ще бъдат свързани и със срещата му с полярната група негови сънародници.

;

....

Вместо епилог....Освен дежурното „Добро утро” по радиоуретбата на яхтата капитанът съобщава, че пред нас е остров Кинг Джордж, за нас това е поредния етап от пътуването към България, а за пасажерите възможност да слязат на суша и да видят как живеят сънародниците им в Китайската полярна база.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иракската армия превзе центъра на град Рамади
Иракската армия превзе центъра на град Рамади
Митрополит Дометиан ръкоположи за архимандрит отец Йоан от Нови хан
Митрополит Дометиан ръкоположи за архимандрит отец Йоан от Нови хан